banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Hz.Muhammed'in katiplerinden Hanzale el-katib'in kabri Urfa'da bulundu

Şanlıurfa'nın Beykapı Mahallesinde eski bir evde 1210 yıllık  tarihi mezar bulundu. Şanlurfa'da bulunan bu mezar 1210 yıllık ve en eski islami kitabeye sahip bir mezar olduğu söyleniyor.

Şanlıurfa'nın Beykapı Mahallesinde bulunan bu mezar Hz. Muhammed Peygamber'in vahiy katiplerinden Hanzale el-katib mezarı olduğu iddia edildi. 

Harran Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları bölüm başkanı Prof. Dr. Kasım ŞULUL'un çalışmları sonucunda ortaya çıkan bu kabir'de Büyük Selçuklulara ait kitabelere rastalndı.

Kitabede yazılan yazıların çözümü:
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 
Urfa'da en eski mahalle olan Beykapısı'nda Büyük Selçuklulara tarhlenen bir mezarlık bulundu. 

Bir kitabenin çözümü ve değerlendirme:
"مدينة رها المحروصة في جماد الاخر سنة سبعين وماة رحم الله من قرا عليه"
"Korunmuş Urfa şehrinde Cemaziyelahir sene 170'e (Kasım 786. Abbasi devletinin kuruluşunun ilk elli yılında) vefat etti kim ona okursa Allah ona rahmet etsin".
Hat ustaları kitabnin konusu ile kitabenin yazılış tarihinin farklı olduğunu söylüyor. Kitabe yazılan kişi: Cemaziyelahir 170'te (Kasım 786) vefat etmiş kabri 11. yüzyılda restore edilirken bu kitabe yazılmış. Kitabe celi sülüs yazı rumi tezyin: bu tarz yazılar da miladi 11. yüzyıla tarihleniyor

URFANIN HER YERİ TARİHİ BİR BELGE..
Harran Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları bölüm başkanı Prof. Dr. Kasım ŞULUL'un çalışmları sonucunda  Beykapısında bir evde bulunan tarihi mezar, Prof Şulul ve Şanlıurfa Kültürel Mirası Koruma Derneği  başkanı  Ugur Beyazgül'ün girişimleriyle Kültür Bakanlığı el koydu. müze kitabeleri korumaya aldı...

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.