banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Hz. Ömer Kızını Diri Diri Toprağa Gömdüğü Hikayesi Doğru Mu?


Peki, bu hikayenin aslı var mı? Konuyla alakalı olarak işin ehli Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi, Ebru sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu açıklık getirdi.
Bu konu ile ilgili olarak Birçok rivayet olduğunu biliyoruz diyen Sabuncu, “Bu rivayetlerden bazıları iyi niyetli olsa da bazılarının kötü niyetle olduğunu söylemek mümkündür. Bir tarihçi olarak bizlerin de görevimiz uydurma rivayetlerin gerçeğini açıklamak. Raşid halifelerin ikincisi Hz Ömer'in müslüman olmadan önce kızını diri diri toprağa gömdüğüne dair bir hikaye sıklıkla anlatılmaktadır. bu hikayeyi anlatanlar Aslında genellikle bunun İslam öncesinde vahşet içerisinde olan birinin İslam'la beraber nasıl bir adalet seviyesine ulaşmış olduğuna vurgu yaparak Güya kendileri İslam'ı Bu anlamda Yücel etmeye çalıştıklarını zan etmektedirler.

fakat işin aslı bu şekilde kısaca özetleyecek olursak, Hazreti Ömer'in Cahiliye Dönemindeki iki olayla ilgili olarak birinde görüldüğünü birinde ağladığını ifade etmektedirler, güldüren olay olarak helvadan putlar yapması ve bu putları acıktığında kulağını kolunu elini kopararak bu putları yemesi şeklinde anlatılan rivayettir. onu ağlatan hatırasının ise kız çocuğunu diri diri toprağa gömdüğü olay olduğu ifade edilmektedir. Hatta bu rivayetleri aktaranlar, Hz Ömer'in sakalındaki toprağım binecek eliyle temizleyen çocuğunu acımasız bir şekilde iteleyerek çukura attığı ifade etmektedirler” dedi.
 
 Hz Ömer genç yaşta Müslüman olan birisidir olduğunu belirten Ömer Sabuncu; “Hz. Ömer 25 - 26 yaşlarında İslamı kabul ettiğinde ise daha sonra Efendimiz de evlenecek müminlerin annesi vasfını kazanacak olan Hz Hafsa isimli bir kızı vardı. Hz Hafsa dünyaya geldiğinde Hz Ömer'in oldukça genç yaşta olması gerekir ki en büyük çocuğu olan Hz Hafsa’nın hayatta olması ve ilk dönem kaynaklar da ondan başka büyük bir kızından bahsetmemesi, Hz Ömer ile ilgili anlatılan hikayenin aslı'nın olmadığını bize göstermektedir” diye konuştu. 
 
Kızları diri diri gömme hikayesinde aslında Hz. Ömer’in rivayet eden konumda olduğunu dile getiren Ömer Sabuncu, “Hz Ömer'in Ravi konumunda olduğunu gördüklerini belirterek, onun rivayet ettiği bir olayı da anlattı. 
Hz. Ömer’in rivayet ettiği olayda, sahabe Kayz bin Asım Allah elçisine giderek Ben cahiliye döneminde 8 kızımı diri diri toprağa gömdüm Ya Rasulallah demiş. Bunun üzerine Allah Resûlü (S.A.V) her birine karşılık bir köle azad et demiştir. Benim kölem yok ya Resulallah, develerin var. deyince de o halde her birine karşılık Bir deve kes ifadesinde bulunmuştur.
 Ömer sabuncu hoca konuşmasında cahiliye araplarının kız çocuğu sahibi olmaktan hoşlanmadığı bilinmektedir, ve bedevi bazı toplumlarda bu adetin olduğunu belirtmek ile birlikte Hz. Ömer’e atfedilen hikayenin tamamen temelsiz olduğunu söyledi.
Haberin Kaynağı: www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vedat Savaş 4 yıl önce

Ömer Sabuncu beye teşekkür ederiz. Müslümanlar arasında dolaşan ama aslı olmayan bu konu netleşti. Hz Ömer (ra) efendimizi karalayan misaller, genellikle Şia kaynaklarında zikredilmektedir.