banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

HÜDA PAR'dan Kan Davalarına Bir Neşter
Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise kan davalarının oluşturduğu mağduriyetlere yönelik çözüm önerisini kamuoyu ile paylaştı.

Yaşadığımız toplumda ara ara yaşanan ve büyük mağduriyetlere sebep olan kan davalarına dikkat çeken Özaslan "HÜDA PAR olarak bu hafta toplumun kanayan yaralarından biri olan kan davalarının oluşturduğu mağduriyetler ve buna yönelik bir çözüm önerisini konuşacağız" dedi.

*Her gün ölecekmiş gibi yaşıyorsun*

Kan davalarında büyük sıkıntılar yaşayan vatandaşlar " Biz iki defa yaşadık kan davasını. Her gün ölecekmiş gibi yaşıyorsun. Olayla hiç alakası olmayan insanlar bu darbeyi yiyor ve bu eziyeti görüyor. Birbirlerini vuruyorlar. Vurulan kişi vuran kişinin akrabasını suçsuz sebepsiz bir şekilde vuruyor. Çocukları yetim kalıyor. Adam esnaf, işinde gücünde ve belki o akrabasıyla konuşmuyor bile. Adamın olaydan haberi yok, suçu yok. Oradaki karşı taraf gelip adamın dükkânında ona saldırıyorlar. Bu adamın suçu ne? Birilerinin bu işe dur demesi gerekiyor.

*Birisi bir olay yapınca yüzlerce kişi onunla birlikte kanlı sayılıyor*
Biri kanlı olunca onunla birlikte aile ve akrabaları da hepsi kanlı sayılıyor. Bir insan bir insanı vurduğu zaman sadece vuran şahıs kanlı olsun. Bu işe bir çare bulunmalıdır. Birisi bir olay yapınca, yüzlerce kişi onunla birlikte kanlı sayılıyor. Olayı yapan şahıs ile mağdur olan şahıs kendi aralarında hukuk mücadelesi versinler. Devlet (mahkeme) ne karar verirse ona uysunlar. Bu yanlışın bir an önce toplumdan kaldırılması lazımdır. HÜDA PAR İl Başkanı Emin Özaslan bir çare bulmak için uğraş veriyor. Allah(cc) kendisinden razı olsun" dediler.

*İnsan hayatı kutsaldır ve dokunulmazdır*
Emin Özaslan "Gelin hep beraber bu tür durumlara bir neşter vuralım. Birisi haksız yere birini öldürdüğü zaman sorumlu sadece katilin kendisi olsun. Bu olay onun akrabalarına, ailesine ve aşiretine teşmil edilmesin ve direkt katilin kendisi muhatap alınsın. Hukuk karşısına çıkarılsın. Biliyorsunuz ki hukukta 'suçun şahsiliği ilkesi' vardır. Bu suçun vebalini onların ailesine ve akrabalarına yansıtmayalım. Kendisi bunun cezasını çeksin. Çıksın mahkemeye, cezası ne ise alsın, gelsin cezaevinde yatsın. Hukukta destekten yoksun bırakılma diye tabir edilen 'tazminat' bizim örfi hukukumuza göre kan parasından bahsediyorum. Kan parasını ödeyeceği zaman da direkt katilin kendisi varsa evini, arabasını, tarlasını, bağını ve bahçesini satsın. Gelip kan parasını da ödesin. Bütün akrabaları bir araya gelip kendi aralarında para toplamasınlar ki kendisi bu işin zorluğunu görsün ki rahat bir şekilde kimse kimsenin hayatına kastetmesin. Biliyorsunuz ki insan hayatı kutsaldır ve dokunulmazdır" dedi.

Özaslan son olarak "lütfen gelin hep beraber elimizi taşın altına koyalım. Toplum olarak bir karar alalım. Birisi birini haksız yere vurduğu zaman katilin kendisi muhatap alınsın ve bütün cezayı tek başına o çeksin" diyerek vicdanlara seslendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.