banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber haber Haliliye

Şanlıurfa’da bebekler neden ölüyor?


Her yıl yoğun bebek ölümlerin yaşandığı Urfa’da sorun TBMM’ye taşındı. HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

TUİK 'in 2015 verilerine göre Türkiye genelinde 405 212, Şanlıurfa da ise 5 973 ölüm gerçekleşmiştir. Şanlıurfa'daki ölümlerin Türkiye genelindeki ölümlere oranı %1,47'dir.
Yine TUİK 2015 verilerine göre Türkiye genelinde 14 164, Şanlıurfa da ise 1 247 Günlük Bebek Ölümü (1-29 günlük bebek ölümü) gerçekleşmiştir. Şanlıurfa'daki Günlük Bebek Ölümleri'nin Türkiye genelindeki Günlük Bebek Ölümleri'ne oranı % 8,8'dir.
Türkiye'deki toplam ölümlerin %3,49'u Günlük Bebek Ölümü olarak gerçekleşirken, Şanlıurfa'da ise toplam ölümlerin %20,87'si Günlük Bebek Ölümü olarak gerçekleşmektedir.
TUİK 'in önceki yıllara ait verileri de Şanlıurfa'daki bebek ölümlerinin Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrettiğini göstermektedir. Şanlıurfa'daki bebek ölümlerin nedenlerinin araştırılarak, gerekli önlemlerin alınması zaruret arz etmektedir.

Bu bağlamda;
1. Bakanlığınızın sorumluluğunda bulunan; Şanlıurfa ilimizde yaşanan bebek ölümlerindeki yoğunluğu nasıl değerlendirmektesiniz?
2. Bakanlığınızın Şanlıurfa'daki bebek ölümlerinin yoğunluğu ile ilgili herhangi bir araştırması mevcut mudur? Mevcut ise bu araştırmanın sonuçları nelerdir?
3. Şanlıurfa'daki bebek ölümlerinin yoğunluğunun sebepleri nelerdir? Bu sebeplerle ilgili olarak ne gibi önlemler aldınız/alacaksınız?
4. Türkiye'de kadın doğum hekimi başına düşen doğum sayısı kaçtır? Şanlıurfa'da kadın doğum hekimi başına düşen doğum sayısı kaçtır?
5. Şanlıurfa SGK 'nın sözleşmelerini feshettiği veya yenilemediği hastane ve tıp merkezlerinin yatak, doktor ve personel sayıları kaçtır?
6. Şanlıurfa'daki sağlık hizmetlerini önemli ölçüde üstlenen bu hastane ve tıp merkezleri ile ilgili yaşanan durum sonucu ne gibi önlemler aldınız?
7. SGK 'nın Şanlıurfa'daki birçok hastane ve tıp merkezinin sözleşmelerini feshetmesi veya yenilememesinin bebek ölümlerine olası yansımalarını nasıl değerlendirmektesiniz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.