banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

HDP'nin tüm MYK üyelerine soruşturma açıldı

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Kobani protestolarının başlamasından önce yapılan  HDP MYK toplantısının ardından yapılan sokak eylemlerine çağrı nedeniyle soruşturma yürüttüğü ve  MYK üyelerinin tek tek savcılığa ifade vermeye çağrıldığı belirtildi.

Soruşturma, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu tarafından açıldı.

Savcı Aytekin Canikli tarafından yürütülen soruşturmada, HDP MYK tarafından 6 Ekim 2014'de yapılan açıklamanın ardından olayların başladığı iddiası araştırılıyor. Savcılığın bu kapsamda milletvekili olan MYK üyelerinin dosyasını ayırarak, milletvekili olmayan MYK üyelerini tek tek savcılığa ifade vermeye çağırdığı öğrenildi.    

6-7 Ekim olayları ile ilgili olarak daha önce de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında başlatılan soruşturma, Türk Ceza Kanunu'nun "Kamu Barışına Karşı İşlenen Suçlar" bölümündeki 214/2. maddesindeki "Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, tahrik etmek" suçundan yürütülüyor.

Başsavcılık soruşturmada Selahattin Demirtaş'ın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğuna karar verirse, Anayasa'nın 83. maddesine istinaden, "dokunulmazlığının kaldırılması" talebinde bulunacak. Bunu için hazırlanacak fezleke TBMM Başkanlığı'na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Demirtaş hakkında dava açılırsa, 24 yıla kadar hapsi istenecek. Benzer şekilde Ankara Başsavcılığı da bu sonuca varırsa, MYK üyeleri hakkında söz konusu suçtan dava açılabilecek.

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları nedeniyle 6 Ekim'de bir araya gelen HDP Merkez Yürütme Kurulu  toplantısının ardından, Genel Başkan Selahattin Demirtaş tarafından,"Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bundan böyle her yer Kobani'dir" açıklaması yapılmıştı.  

Yapılan bu çağrı üzerine sokaklara salınan PKK’li çeteler tarafından 35 ilde, kamu kuruluşlarının yanı sıra, halkın ev ve işyerlerine saldırılar düzenlenmiş, Diyarbakır’da kurban eti dağıtan Yasin Börü ve 6 arkadaşı söz konusu caniler tarafından hunharca katledilmişti.

(İLKHA)   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.