banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Hastalıkların hikmet, rahmet ve güzellik boyutlarını anlattı

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Akan, Şanlıurfa Milli İrade ve Teknik Anadolu Lisesinde Hastalıkların hikmet, rahmet ve güzellik boyutlarını anlattı. 
Prof Akan, Dünya sağlık örgütü tanımına göre “Hastalık yalnızca bedenen sakatlık değildir, ruh halinin de bozulması” demektir. Yani insanın ruhsal dengesinin bozulması da hastalık olarak tanımlanır.” Prof. Dr. Akan; “Asrımızda rûhî hastalıklar olarak ifade edilen psikolojik rahatsızlıklar artmış ve çağımız 'stres ve depresyon' çağı olarak anıla gelmiştir. Asrımızda yaşanan bunalımın sebebi; teknolojinin yalnızlığa ittiği insanların teknoloji ile birlikte artık bu sosyallik vasfını yitirmiş olması ve kalabalıklar içinde yalnızlığa itilmiş olmasıdır. 

Prof. Dr. Akan bu seminerde “Hastalığa manevi bir pencereden bakmaya çalıştık. İnsanların, husussan hastaların manevî hayatına ve ruhî sıkıntılarına faydası olan teselli konusuna değindik.  Bu seminerde “Hastalığın, herkesin bakıp da göremediği güzel mahiyetini ve şirin yüzünü anlatmaya çalıştık”. Günümüzde “hastalıklara pozitif bakış” konulu algıların arttığını ifade eden Prof Akan,  Avrupa’da buna “Staypozitive” denilmektedir. Bir insanı hasta eden değil de hastalığı algılayış biçimidir şeklinde ifade etti. 
Prof. Akan sözlerine şöyle devam etti: Ne yaparsak yapalım hastalıklardan kurtulamadığımıza göre hastalığı hakikatince tanımalı; onun faydasını, güzelliğini görmeye çalışmalı ve dillerini öğrenmeliyiz. Sağlık Lisesinde okuyan öğrencilere hastalık hakkında farkındalık oluşturmak, hastalığın realitisinden söz etmek, farkındalıklı yaşamanın avantajını anlatmaya çalışmak ve hastalıklarla mutlu olmanın yollarını öğrettik dedi. 

Prof. Dr. Akan, hastalığın manevi hikmetlerini başlıklar halinde özetledi:

    İnancımızda   “hastalıklar, insana gönderilen bir hediye, bir ihsan veya bir ikaz olarak telakki edilir” 
    Musibetlerin bu derece sevaplı olmasındaki asıl sır insanın firavunluğunu kırarak ona kulluğunu hatırlatması ve Rabb’inindergahınaacz ve fakrını vesile yaparak ilticaya mecbur etmesidir
    Allah hikmeti gereği insanlara hastalıklar ve musibetler vermektedir. Aslında insanlar bu hastalık ve musibetlerle imtihan edilmektedirler. Hastalıklar görünüşte şer ve kötü olabilir. Fakat hakikatte, netice itibariyle birçok hikmet ve faydaları vardır. İnsan hasta olduğu zaman sağlığının değerini daha iyi anlar. 
    “Hastalık sabun gibi günahların kirlerini yıkar, temizler. Hastalık günahlar için kefarettir.”
    Hastalık tevekkül ve teslimiyet dersi veriyor. 
Prof. Akan sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdi yapılan araştırmalar var;  iyileşme beklentisi ve ümit duygusunun hastalığı iyileştirmesiyle ilgili. Bir insanda iyileşme beklentisi ve ümit duygusu varsa, hastadaki iyileşme oranı çok daha yüksek oluyor.”. Buna tıpta şimdi “dokulara saygılı hekimlik” veya psikiyatride “pozitif psikoloji” denilmektedir.   Biz ise buna “manevi bakış” diyoruz. Bugün manevi yaşantıların insan beyninde birtakım kimyasalları harekete geçirdiğini ve bu kimyasalların savunma sistemini harekete geçirerek hastalığın yenilmesine katkı sağladığını biliyoruz.
Seminere Okul müdürü Halil İbrahim Kanat, Spor Lisesi müdürü Diyar Karademir, Öğr. Gör. Ayşe Açanal, Eğitimci yazar ve rehber Hüseyin Yektaş, okul öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.