banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Urfa'daki Bakanların toplantısında çıkan sonuç? Elektrik sorunu çözüldü mü?

İbrahim AKBAŞ'ın haberi...

Günlerdir Türkiye gündeminden düşmeyen Şanlıurfa'nın özellikle tarımsal sulama alanında bulunan enerji sorunu bugün tekrar masaya yatırıldı.
Başkanlığını Şanlıurfa Milletvekili Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanı Faruk ÇELİK'in yaptığı toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat ALBAYRAK, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU, Şanlıurfa Milletvekilleri Dr. Ahmet Eşref FAKIBABA, Mehmet AKYÜREK, Mehmet Ali CEVHERİ, Mahmut KAÇAR, Halil ÖZCAN, Şanlıurfa Valisi İzzettin KÜÇÜK ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat ÇİFTÇİ'nin yanısıra  Şanlıurfa ve Mardin'den çok sayıda STK Başkanı, partili ve çiftçiler katıldı.

ÇİFTÇİLERİN GÖRÜŞLERİ TEK TEK ALINDI
Basına kapalı olarak yapılan toplantıda Gıda Tarım ve Hayancılık Bakanı Faruk ÇELİK 1.700.000 milyon TL  Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli olduğunu vurguladı. Toplantıda mevcut uygulamadan kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantıya katılan çiftçilerin görüşleri ve sorunları tek tek ele alındı ve Bakanlar tarafından cevaplandırıldı.

TOPLANTIDA "HIRSIZ" İFADELERİ DE GÜNDEME GELDİ
Toplantıda söz alan katılımcılar Şanlıurfa'nın huzur kenti olduğunu ve bölgeye örnek olduğunu vurguladı. Çiftçiler bizim için "Hırsız" ifadeleri kullanılarak kamuoyunda yetkililerin yanlış yönlendirildiğini söyledi. Çiftçiler; sulamada farklı tarifelerde elektrik bedeli alındığını ifade etti. Bu farklılığın ortadan kaldırılması ve DEDAŞ'ın yaptığı haksız uygulamalarla vatandaşa güven vermediğini belirtterek, sayaç üzerinden yapılacak tahakkuk yerine dönüm başına tahsilat yapılmasını talep ettiler.

BAKANLARDAN HAKEM TALEP ETTİLER
 Anlaşmazlıklarda DEDAŞ ile vatandaş arasında bir hakem heyeti talebinde bulunan Çiftçiler, “DEDAŞ zaten bizim taleplerimizi dikkate almıyor ve bize haksızlık yapıyor. Bu nedenle itirazlarımızda bir karşılık bulmuyor. Bir çok çiftçi yüklü borçla karşı karşıya kalmış durumdadır. Çiftçiler ivedi olarak bu mevsimde ekinlerin kurumaması için elektrik kesintilerinin asgariye indirilmeli. Zaten ekinlerin %20 si kurumuş durumdadır. Halen haksız yere desteklemesini alamayıp mağdur edilen çiftçilerimiz var” diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.

ÇİFTÇİLERİN SAYAÇ TAKMASI ZORUNLU OLACAK
Toplantının ikinci ve sonuç bölümünde alınan kararlar açıklandı. Alınan kararlar gereği; Sayaçlar hızla takılacak, sulama kanalları hızlı bir şekikde bitirilecek, firma enerji Bakanlığı tarafından  denetlenecek ve bu maddelerden geri dönüş asla olmayacaktır.. Burada amaç tasrrufu sağlamak ve paydaşların zararını önlemektir. Iki yıl boyunca mevcut uygulama olan dönüm başı ödeme devam edecek. Ancak bu arada sayaçlarda takılacak. Bu şekilde sayaçta kullanılan miktar dönüm başından az olursa  aradaki  fark üreticiye geri ödenecek. Yüksek olması durumunda ise dönüm başı ödenmesi gereken en tüksek rakamdan fazlası alınmayacak. Toplantı sonucunu açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK, “firmanın tahsil etmesi gereken miktarı hükümet olarak biz yükleniyoruz”  dedi.

Daha sonra Bakanlar ve Milletvekilleri toplantıyla ilgili basına açıklama yaparak, basın mensuplarınında sorularını cevapladılar. Bakanlar ve Milletvekilleri sorunu tarafların menfaatleri doğrultusunda sonlandırdıkları için mutlu bir şekilde toplantı yerinden ayrıldılar.


www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.