banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

Göbekli tepe bitki örtüsü için Üniversitesi bünyesinde araştırma ekibi kuruldu

Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan “Göbeklitepe Araştırmaları Şemsiye Grubu’nun Flora ekibi tarafından, dünya mirası Göbeklitepe ve çevresinin doğal bitki zenginliği gün yüzüne çıkartılıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hasan Akan başkanlığında Göbeklitepe’nin doğal bitkilerinin araştırılması için bir ekip kuruldu. Dr. Öğr. Üyesi Kasım Takım, Doktora öğrencileri Maruf Balos ve Emine Atçı ile Yüksek Lisans öğrencisi Yekta Fidan Bağatur’un yer aldığı ekip tarafından yapılan araştırmalarla tarihin sıfır noktası sayılan alanda zengin bitki çeşitliliği içerisinde yer alan yaban çiçeklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar hız kazandı.

Üniversitemiz tarafından desteklenen proje ile ilgili değerlendirmeler yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Hasan Akan, “Projemizde, Göbeklitepe ve çevresinde yetişen doğal bitkileri ve endemik türleri inceleyerek, topladığımız örnekleri Herbaryum denilen bitki müzesinde saklamayı ve hangi sebebe yönelik kullanıldıklarını tespit etmeği amaçlamaktayız. Ayrıca, Göbeklitepe kalıntılarından ortaya çıkarılmış veya çıkarılacak olan fosil bitkilere ait bulgular ile günümüzün bitki coğrafyasını karşılaştırabileceğiz. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan bölgenin floristik açıdan da kapsamlı bir bilgi hazinesi olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu proje ile Göbeklitepe ve çevresini süsleyen bitkilerin bir bilimsel raporu ortaya çıkacak ve bölgedeki bitkilerin geleneksel bilgileri ortaya konulacaktır. Araştırma verilerimizin Neolitik dönemin bitki kalıntılarıyla da karşılaştırılması ayrı bir önem arz etmektedir. Projemizi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik hocamız ve Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon birimine teşekkür ederiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.