banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Gazi Köşkü eski günlerini arıyor

Çatışmalar nedeniyle binlerce esnaf kepenk kapatırken, Diyarbakır’ın tarihi simge yerlerini işleten Son aylarda meydana gelen çatışmalar ve sokağa çıkma yasaklarından dolayı kentin simgelerinden olan Gazi Köşküne insanlar artık uğramaz oldu esnafta da aynı mağduriyeti yaşıyor.

Tarihi Gazi Köşkü işletmecisi Aziz Kadri Özyıldız, Gazi Köşkünün 3 aydır kimsenin uğramadığı yer haline geldiğini belirtti. Yaşanan çatışmalar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini dile getiren Özyıldız, 70'e yakın personelini işten çıkarmak zorunda kaldığını söyledi.

3 aydır işyerinin kapalı olduğunu ifade eden Özyıldız, "Gazi Köşkü, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlıdır. Biz de orada işletmecilik yapıyoruz. 70’e yakın çalışanımız vardı. Orada Diyarbakır'ın eski kültürünü yaşatıyorduk. Maalesef bu gelişen olaylar karşısında 3 aydır kapalıyız ve 3 ayı geçti işyerimizi açamıyoruz. Esnaf büyük bir sıkıntı içerisinde. Eskiden Diyarbakır’da bir döngü para vardı. Bu para şehrin her yerini gezerdi. Herkes bu dönen paradan nasibini alırdı. Şimdi ise 3 aydır sıcak paranın başlangıç yeri yok. İşyerleri ve yerel marketler kapalı ama ulusal marketler açık. Geçenlerde 'kepenk eylemi var' dediler baktım ki ulusal marketler açık. Diyarbakır'daki sıcak para hep dışarıya gidiyor. Bunu kimse göz önünde bulundurmuyor. Ne isteniyor ve istenilen nedir?" dedi.

"Bir kaos ortamı var, akıl tutulması yaşıyoruz"

Devletin ve yasaların vatandaşlar için olduğunu belirten Özyıldız, sorunların çözüm merciinin meclis olduğunu işaret ediyor.

Özyıldız, "Bugün parlamento vardır. Milletvekilleri seçilmiştir. Yasalarda sıkıntı varsa, halkın refahı için değiştirilir. Önemli olan ne istendiğini bilmek. Şu anda bir kaos ortamı var, akıl tutulması yaşıyoruz. Kimin ne istendiği bilinmiyor, yanlışlar doğru olmuş, doğrular ise yanlış. Başlar ayak, ayaklar da baş olmuş. Yani böyle bir hengâme içerisinde ilerliyoruz. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir coğrafya yoktur. Bu olaylar bizi üzüyor, bu coğrafyaya yazık. Bunun çözüm mercii biz değiliz. Fakat gidişatın yanlış olduğu ve böyle bir durumu tasvip etmediğimizi söylemek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"100 trilyon dönen para akışının yüzde 60'ını kaybettik"

Ellerinde nakit para kalmadığını ifade eden Özyıldız, nakit sıkıntısının ileride daha büyük sorunlar meydana getirebileceğine dikkat çekti.

Özyıldız şöyle devam etti: "Yakında alacak-verecek kavgaları başlayacak. Bu ortamda borçlu olan vatandaş nerden para getirsin. Biz işadamıyız ama bizde dönen paranın miktarı bellidir. Para şuan tefecilerde dönüyor. Zarar memlekete olmuştur. Şu an 100 trilyon dönen para akışının yüzde 60'ını kaybettik. Bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz. Bugün ne yapmak isteniyor. Memleket ajan kaynıyor. Geçenlerde biri hastaneye gelen yaralıların boynunda haç işaretinin olduğu söylendi. Bu haç işareti boynuna asan adamın benim memleketimde ne işi var. Ben de Kürdüm." İfadelerini kullandı.

"Siyasetçiler vatandaşa hizmet edecek"

Siyasetçilerin vatandaşın hizmetinde olması gerektiğine vurgu yapan Özyıldız, "Vatandaş onların hizmetinde değil. Siyasetçiler hareketlerine dikkat çeksin. Eğer yasa yetmiyor ve manevra hareketini kısıtlıyorsa yeni yasalar çıkarılsın. Her şey halk içindir ama halk da nerde durmasını bilecek. Halk devletin sahibidir, devlet ise halkın çatısıdır. Herkes duracağı yeri bilecek. Biz 3-4 aydır kira ödeyemiyoruz. Şu an çalışmadığı halde sigortalarını verdiğimiz personel var. Çok zor durumdayız." şeklinde konuştu.

"Keşke mesele parayla, sermayeyle olsa"

Son olarak dünya hayatının geçici olduğunun altını çizen Özyıldız, "Bunlar hepsi aşılır. Yeter ki insanlar birbirinin canına kıymasın ve birbirini sevsin. Keşke mesele parayla sermayeyle olsa. Dünya hayatı geçicidir. Bu dünya hayatında ahrete çalışmalıyız. Bıraksınlar da ahrete çalışalım. Ben bugün ahrete çalışamıyorum bu sorunlar nedeniyle hakkımı helal etmiyorum." ifadelerini kaydetti.

Gazi Köşkünün tarihi

Asıl adı Semanoğlu Köşkü olan yapı 15'inci yüzyılda Akkoyunlular tarafından yaptırılmıştır. Köşk, Diyarbakır surlarının 2,5 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Diyarbakır evleri tipinde geniş eyvanlı siyah-beyaz kesme taşlardan yapılmış örnek yapılardan biridir. Eyvanın duvarındaki mermer sebilden havuza dökülen sular, köşke serinlik vermektedir. 1. Dünya Savaş’ında karargâh olarak kullanıldığından 1935 yılında belediye tarafından satın alınıp Gazi Köşkü olarak adlandırılmıştır. Mardin Kapısının dışında Dicle Köprüsünün batı yamacındadır. Köşk iki katlı olarak yapılmış, her iki katında birer eyvan ve eyvanların iki yanında mekânlar yer almaktadır. Müze olarak kullanılan köşk, Dicle nehri, Hevsel bahçeleri, Kırklar Dağı ve On Gözlü Köprü manzarasıyla görülmeye değer eşsiz güzellikte bir mekândır. (Emrah Deniz, M. Temel- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.