banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Urfa Gümrük Hanı'ndaki asırlık çınar ağaçları kesildi

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi sınırları içerisinde bulunan yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı olan ve birçok filmin senaryosunun çekildiği tarihi Gümrük Hanı'nda bulunan asırlık çınar ağaçları henüz bilinmeyen bir nedenle köklerinden kesildi. Rezalete tepki gösteren vatandaşlar; “Asırlık ağaçlar sapa sağlam olmasına rağmen güya çürüdüğü bahanesiyle kesildi” diye konuştular.
Kesilen ağaçları gören çarşı esnafı, keyfi yapılan kesime tepki gösterdi. Kimi vatandaşlar ise kesilen ağaçların buradaki kıraathane’nin önünün daha da genişletilmesi için yapıldığını asırlık çınar ağaçlarının kesilmesinden dolayı söz konusu mekânı işleten kıraathanecileri suçlarken telefonla ulaştığımız Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise ”Kesilen ağaçların bizimle bir alakası yok. Tarihi Han'ın vakıflara bağlı olduğunu belediye ile uzaktan yakından bir lakasının olmadığını neden niçin kesildikleri konusunda ise bilgi sahibi olmadıklarını söylediler” dedi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ
Tarihi Han'da bulunan çınar ağaçlarının kesilmesine vatandaşlar tepki gösterdi; "Tarihi Han'ın Rızvaniye vakfına ait olduğunu buranın sit alanı içerisinde bulunduğunu ağaçların kim veya kimler tarafından kesilmesi izni verildiğini bilinmediğini bu konuda kimsenin bilgisinin bulunmadığını habersiz kesildiğini savunan vatandaşlar, Güpegündüz Tarihi Han'ın kapıları kapatılarak habersiz bir şekilde asırlık çınar ağaçlarının kesildiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili bununla ilgili Rızvaniye Vakfı tarafından da kamuoyuna bir açıklama yapılmadı.” dediler.
Vatandaşlardan Ali Oğur ise,''Şanlıurfa'nın en önemli tarihi mekânlarından biri olan Gümrük Hanı'ndaki asırlık çınar ağaçların mekân sahiplerinin yerlerini genişletme adına yapıldığını iddia ederek, asırlık çınar ağaçlarına yazık oldu. Neden kesildiğiniz halen anlayamadık. Hiç kimseden bir açıklama da yapılmaması ise kafaları daha da karıştırdı.''şeklinde konuştu.
Öte yandan kamuoyu asırlık çınar ağaçlarının neden kesildiğini ve buna kimlerin izin verdiğini ise merak ediyor.

TARİHİ HAN’IN GEÇMİŞİ 15.YÜZ YILA DAYANIYOR
Gümrük Hanı Haşimiye Meydanı Yakınındadır. Kanuni Sultan Süleyman Zamanında 1563 Yılında Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa Tarafından Yaptırılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde " Yetmiş Hanı " Olarak Anılan Gümrük Hanı, Şanlıurfa'daki Hanların En Güzel Ve Anıtsal Örneklerindendir. Dış Cepheleri Kaplayan Iki Renkli Kesme Taşlardan Dolayı Alaca han Adıyla da bilinir.
Avlusundan Halilürrühman Gölü'nün Suyu Geçmektedir. İki Katlı Bu Hanın Üst Katındaki Odalarda Terziler Çalışmakta, Avlusunda Çayhaneler Bulunmaktadır. Hanın Kare Avlusunun Etrafını Çevreleyen Dükkânların Üzerinde Ön Kısımları Revaklı ikinci Kat Odaları Yer Almaktadır. Giriş Eyvanının Üzeri Mescit Olarak Değerlendirilmiştir. 2001 Yılında Hanın Avlusu Restore Edilerek Çevre Düzenlemesi Yapılmıştır.

Kaynak: Urfasafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.