banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Erdoğan; Camiler müze ve depo yapıldı

“TARİHÎ CAMİLERİMİZİN BİR KISMI MÜZEYE, BİR KISMI DEPOYA ÇEVRİLDİ”

Bunda, bir dönem Türkiye’ye hâkim olan zihniyetin etkili olduğunu, uzun yıllar sanat, kültür ve tarih deyince sadece belli bir dönemi ve belli bir kalıbı esas alan, kısır ve dar bir bakış açısının esiri olunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizans’tan çok Bizansçı, Batıdan ziyade Batıcı, ama her hâlükârda milletin değerleriyle' kavgalı bu zihniyet, ecdadın bize bıraktığı mirasın kıymetini de bilememiştir” dedi.

Tarihî camilerin bir kısmının müzeye, bir kısmının depoya, bir kısmının ahıra çevrildiğini ve içlerindeki yüzlerce nadide eserin talan edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dönemin CHP’si asırlık kültür hazinemizi kendi ifadeleriyle ‘bir gerilik numunesi’ olarak kabul etmiştir. Ecdat mirasının ‘kat’î bir tasfiyeye tâbi tutulması gerektiğini’ yine bizzat kendileri ifade etmiştir” sözlerine yer verdi.

Bu sakat anlayıştan İslam sanat eserlerinin de etkilendiğini; Kur’an-ı Kerim eğitiminin dahi ancak gizli yapılabildiği o günlerde hat, ebru ve tezhip gibi İslam sanatlarının da yok sayıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde sanat denince yalnızca çağdaş sanatların anlaşıldığını, bunların dışındaki sanat dallarında eser veren sanatçıların dışlanıp adeta ademe mahkûm edildiğini dile getirdi. Kaynak: Cumhurbaşkanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.