banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR Ziyaretlerde Bulundu. ile anlaştı Sulama Birlikleri Kasımpaşa

Ehliyette yeni dönem başladı

Yeni yılla birlikte uygulamaya geçen değişiklikle ehliyetler 5 yıl içinde değiştirilerek 180 ülke ile uyumlu hale getirilecek. Sürücü belgesi alma süreci ve ehliyette yapılacak değişikliklere ilişkin yeni uygulama 1 Ocak 2016’da başladı. Yeni uygulamayla ehliyetler 17 sınıfa çıkarılacak ve tüm ehliyetler 5 yıl içinde değiştirilerek 180 ülke ile uyumlu hale getirilecek.

Değişiklik işlemlerinin başlamasıyla harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sıkıntı yaşanmaması ve işlemleri kolaylaştırmak amacıyla surucurandevu.egm.gov.tr   adresinde online randevu sistemini hizmete açtı. Sistem üzerinden randevu alan sürücüler, daha sonra il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Ehliyet değiştirmek isteyen sürücülerden;

- Eski sürücü belgesi
- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
- Sürücü sağlık raporu
- 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
- 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan istenecek.

Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. Yeni tip sürücü belgesini alan sürücüler trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede araç kullanabilecek.

Buna göre, yeni ehliyetler minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak.

Öte yandan, TBMM’de bekleyen tasarının yasalaşmasıyla birlikte ehliyet verme işlemleri yetkisi 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.