banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Ebeveyleri Cehaletle suçladı


Bir dizi temasta bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, katıldığı toplantıda; çocuklarını okula göndermeyen ailelerde bilgi eksikliği olduğunu belirterek bunun cehaletin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bir dizi temasta bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Otel El Ruha’da gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vizyonu hakkında bilgi verdi.

CAHALETİN GÖSTERGESİDİR

Basın mensuplarının,   Dün Sivas’ta ailesi tarafından okula gönderilmeyen bir çocuğun ailesini şikayet etmesiyle ilgili sorularını,  yanıtlayan Şahin, çocuklarını okula göndermeyen ailelerde bilgi eksikliği olduğunu belirterek bunun cehaletin bir göstergesi olduğunu söyledi.   Bu durumun çocukların hak arama mücadelesinde, kendi yaşamıyla ilgili karar alma mücadelesinde güçlendiklerini gösterdiğini belirterek; Ben haberi izlediğim zaman da çok mutlu oldum ülkemizdeki çocukların geldiği bilin açısından.  Temel eğitimde aileler çocuklarını okula göndermek zorunda göndermemeleri durumunda ailelerin Türk ceza kanununa göre aslında yasal olarak suçtur.  Bizim vakıflardan her türlü destek onlara verildi,  eğer buna rağmen anne baba çocuğunu okula göndermiyorsa bu anne babanın cehaletidir ve bilgi eksikliğinin göstergesidir. Çocuğun bu şekilde hakkını korumasını ben çok anlamlı buluyorum.  Ve ailenin eğer sorunu neyse bilgiye ulaşamıyorsa bu kadar imkânlara rağmen, eğer nereye başvuracağını bilmiyorsa biz buna da vesile olacağız. Dolayısıyla bütün çocuklarımızı okutmak anne baba olarak en büyük görevimizdir. Göndermeyen aileler de örnek olsun ve çocuklar da mücadelelerine devam etsin diyorum.” diye konuştu.

ÖZEL EKİP OLUŞTURACAĞIZ

Basın mensuplarının Şanlıurfa’daki kadın intiharlarıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Şahin, bu sürecin takipçisi olacaklarını ve bunun için uzman bir ekip oluşturacaklarını belirtti. kadın intiharları raporlarının ardından bölgeye kendi uzman ekiplerini gönderdiklerini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı  Şahin, bunun için bilimsel bir çalışmanın yapılması gerektiğini kaydetti. Şahin ; “Bizim biraz daha geniş fotoğrafın tamamını görecek şekilde araştırmamız ve politika üretmemiz gerekiyor. Çünkü bunlar bir sonuç,  nedenlerine dönüp koruyucu tedbirleri almadığımız sürece de bunların önüne geçmemiz mümkün değil.  Biz bu bölge için ve intiharlar için özel uzman bir ekip oluşturacağız ve üniversitelerimizden de faydalanarak bu sürecin takipçisi olacağız. Yeni dönemde bu politikaları güçlendireceğiz ve sizlerle paylaşacağız.” dedi.

 

DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN SOSYAL DEVLET

Geldikleri gün itibariyle Anayasa’nın 10. Maddesini değiştirerek anayasal alt yapıyı hazırladıklarını ifade eden Şahin, “Daha güçlü daha özgür bir Türkiye’nin en önemli anahtarı sosyal devlet olmak  ve sosyal adaleti sağlamaktır.” diye konuştu.  Pozitif ayrımcılık yaparak herkesin daha mutlu daha huzurlu bir Türkiye’de yaşamasını arzuladıklarını ve politikalarını ona göre oluşturduklarını sözlerine ekleyen Şahin,  “Özellikle kadın erkek arasındaki fırsat eşitliğinin eğitimde ve istihdamda ciddi manada aradaki farkı kapatmaya çalıştık. Bugün sevinerek söyleyebiliriz ki özellikle Şanlıurfa gibi bu konu da daha önceden çok büyük problemler yaşamış hala da kısmen yaşayan bir şehirde olduğumuz için kız çocuklarının okullaştırılmasında temel eğitimde erkek çocuklar da 0.5 puanla farka düşmüş bir Türkiye fotoğrafıyla karşı karşıyayız. Bunu yapabilmek için de özellikle “haydi kızlar okula” a “anne kız okuldayız” kampanyasıyla telafi eğitimleri ile kız çocuklarının okullaşmasını sağladık en son taşımalı eğitimde taşıma ücretini Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan destekledik. Yoksul öğrencilerin eğitimde önündeki bütün engelleri kaldıracak şekilde birçok pozitif ayrımcılığı hayata geçirdik. Aile kurumuna baktığımız zaman Aile Araştırma Genel Müdürlüğü şuanda bizim 5 genel müdürlüğümüzden bir tanesi. Biz güçlü bireye güçlü aileye ve güçlü millete inanıyoruz. Ailenin güçlenmesi demek asla kadının zayıflaması demek değildir.  Aile bireylerinin  her biri güçlü olduğu zaman ve aile bireyleri içerisinde kadın güçlü olduğu zaman erkek güçlü olduğu zaman çocuk güçlü olduğu zaman o ailenin çok daha güçlü olacağı politikalarını hayata geçirmeğe devam edeceğiz.” dedi.

 

BİZ BİRLİKTE TÜRKİYEYİZ

Engelli vatandaşlar ve kimsesiz çocuklarla ilgili geliştirdikleri politikalar hakkında da bilgi veren Şahin;  yaklaşık 10 kat artan bir bütçe ile engellilere  evde bakım ve onların eğitim rehabilitasyon hizmetleri gibi koruyucu tedbirleri de aldıklarını söyledi. Şahin,  onların yaşamlarını daha da kolaylaştıracak, onurlu yaşayacakları bir politikayı üretmeye devam edeceklerini de belirterek, “Yaşlılarımıza annemiz babamız olarak bakıyoruz. Kimsesiz çocuklarımıza da kendi evlatlarımız olarak bakan bir anlayışla politikalarımızı üretmeye devam ediyoruz.  Planlarımızı yaparken önceliği bu bölgeye verecek şekilde bütçelenmemizi yapacağız ve planlamamızı yapacağız. “Daha özgür bir Türkiye,  hukuk devleti olma yönünde ilerleyen bir Türkiye ile beraber sosyal politikaları güçlendiren bir anlayışla da bu politikalarımızı güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz.  Valilerimizin deneyimi bilgi tecrübesi ve birikimi bizim için çok önemli ve çok kıymetlidir. Onların bölge ve kendi şehirleriyle ilgili ve toplumsal sorunlarla ilgili bize verecekleri çözüm önerileri bizim kendi bakanlığımızın planlanmasında çok önemli bir anahtar olacaktır. Bu gün bu toplantıyı bunun için Şanlıurfa’da yapıyoruz. Biz birlikte Türki’yeyiz biz Allah’ın izniyle çok daha güçlü çok daha özgür bir Türkiye olma yolunda da 2023 vizyonunu hayata geçiren bir ekibin birer parçasıyız.” dedi.

Otel El Ruha’da gerçekleştirilen toplantıya; Yardımlaşma Genel Müdürü; Aziz Yıldırım, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç,  Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Batman Valisi Ahmet Turhan, Siirt Valisi Musa Çolak, Mardin Valisi Turhan Ayvaz,  Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba,  İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ve basın mensupları katıldı.

GAPHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.