banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Dr. Yılmaz: Başkanı Özcan’ın mülteci açıklaması vicdanla bağdaşmaz

Bolu Belediye Başkanı CHP'li Tanju Özcan’ın kentte yaşayan mültecilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapılacağını açıklamasına bir tepki de, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili yaptığı araştırmalarla bilinen Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Söke İşletme Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Arş. Gör. ve TİNGADER Bilim Kurulu Üyesi Dr. Eren Alper Yılmaz’dan geldi.
Tanju Özcan’ın bu söyleminin ne mülteci hukukunda ne de insan hakları sözleşmesinde yerinin olmadığına dikkat çeken Dr. Yılmaz, Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk’ün konuya ilişkin sorusu üzerine, “Suriyelilerin gitmesini istemek başka bir şey, gitmeleri için onlara baskı yaparak şartlarını ağırlaştırmak ve insani olmayan koşullarda bir yaşama mahkûm etmek başka şey” dedi.
Mevcut durumda Suriyelilerin birçoğunun zaten ucuz işgücü olarak sigortasız biçimde çalıştığını, faturalarını ödemekte zorlandıklarını hatırlatan Dr. Eren Alper Yılmaz şöyle devam etti:
“Kağıt toplayarak geçimini sağlayan, en riskli işlerde çalışarak sadece günü kurtarmaya çalışan sığınmacılar var.  Siz faturaları ve vergileri 10 katı kadar artıracağınızı söylerseniz bu onları açlığa itmek anlamına gelir. İşin bir de ayrımcılık boyutu var tabi. Bu gibi nefret söylemleri ile farklı etnik kökenden kişilere karşı ayrımcılık yapmak, onlara çifte standart uygulamak hiçbir vicdanla bağdaşmaz.” 
İSYANA TEŞVİK EDEBİLİRSİNİZ
Yerel yöneticilerin kutuplaştırıcı değil, birleştirici olması gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
“Bir yönetici böyle davrandıkça Suriyelileri de isyana teşvik edebilirsiniz. Mesela İstanbul’da Suriyeliler tarafından bir miting yapılacağı söyleniyor. Bu mitingler daha büyük boyutlara ulaşabilir, bu da toplumlar arasında çatışmaya mahal verebilir. Tam da Suriyeliler Türkiye’ye entegre olmuşken ayrıştırıcı söylem ve uygulamaların devam etmesi toplumsal kaos ve infial yaratmaktan başka bir işe yaramaz. Tamam, sığınmacılar konusunda haklı olarak tepkili olabiliriz ama tepkimizi göstermenin yolu bu şekilde olmamalı.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.