banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Martin Vitik

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde meydana gelen çatışmalarda tarihi yapıların zarar görmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, kültürel varlıklar ile tarihi eser yapıların yıkılması veya tahrip edilmesinin hiç kimse tarafından istenilen bir şey olmadığını söyledi.

Diyarbakır'ın bir dünya şehri olduğuna dikkat çeken Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Aksu, Diyarbakır tarihinin tahrip edilmesinin yüreğini kanattığını söyledi.

Aksu, "Kültürel varlıkların tarihi eserlerin yıkılması veya tahrip edilmesi hiç kimse tarafından istenilen bir şey değildir. Diyarbakır bir dünya şehirdir. İçindeki tarihi eserler dünyanın malıdır. Diyarbakır içinde peygamberlerin ve sahabelerin metfun bulunduğu bir evliya şehridir. Dünyada böyle bir manevi bir şehir yok. Dünyada hiç bir yerin kapılarında hamam olup da abdestsiz kimsenin içeri alınmadığı bir yer yoktur. Bugün Diyarbakır’ın tahrip edilmesi gözümüzden yaş akıtmıyor, kalbimizden kan akıtıyor." dedi.

Diyarbakır gibi maneviyatı yüksek olan bir şehrin tahrip edilmesinin herkesi üzdüğünü söyleyen Aksu, Sur ilçesinde oynanan oyunlara değindi.

Diyarbakır halkının çatışmaları tasvip etmediğini ifade eden Aksu, "Yazıktır memleketimize Diyarbakır halkı bunu tasvip etmiyor. Paylaşamadığımız ne var?  Bizim bu kadar değerli Sur’la çevrili bir yerimiz var. Tabi ki birilerinin burası ile ilgili hesapları var. Bunu birlikte bozmamız gerekiyor. İçerden dışarıdan hesaplar olacak ama biz elimizdekilerin kıymetini anlamamız lazım. Bu kadar güzel maneviyatı olan bir şehirde tahribat hepimizi üzüyor. Burada oynanan oyunlar varsa bozalım." diye konuştu.

Devletin bazı boşlukları doldurması gerektiğini söyleyen Aksu, "Merkezi hükümetin temsilcileri halka inip sorunlarıyla ilgilenmesi lazım. Buradaki hükümetin temsilcileri milletvekilleri parti teşkilatları sahaya inmeseler başkaları sahaya iniyor. Diyarbakır'ın Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO'nun dünya kültür mirası listesine girmesi ile bu olayların olması tesadüf değildir. Sur'la ilgili hesapları birlikte bozalım." şeklinde sordu.

"Gençlerin istihdam edilmesi gerekiyor"

Çatışmalardan dolayı meydana gelen mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğine de değinen Aksu şöyle devam etti: "Buradaki insanlara sahip çıkalım. Bölgedeki tahribattan dolayı 600 bin kişi batıya göç etti. Bu insanlar oralarda sıkıntı yaşıyor. Biz gençleri topluma kazandırmamız lazım, yüzde 60 genç nüfusa sahip bir yerde yaşıyoruz. Bu gençlerin istihdam edilmesi gerekiyor. Gidip sokaktaki gençlerle konuşulması lazım."

Hükümetin ileriye dönük projelerinin olması gerektiğini dile getiren Aksu, "10 senelik projeler verdik hükümete, Toledo önerisini de ben verdim. Şimdiye kadar neden dikkate alınmadı. Bakın bu projede yeni yapıların arındırılıp eski yapıların turizme kazandırılması yer alıyor. Biz bunu yazdık çizdik. Bu modelle Diyarbakır turizmi Türkiye turizmi destekler. Sur içinin turizme kazandırılması 500 fabrikaya denk kazanım elde eder."

"İş yapılmayan yerden vergi alınamaz, buradaki esnaf vergiden muaf edilmelidir"

Çatışmalar nedeniyle esnafın iş yapamaz hale geldiğini söyleyen Aksu, "Devletin bununla ilgili bir politikası olmazı gerekiyor. Önce insanları kazansınlar. Tarihi yerler yerle bir olmuş, bir an evvel insanlara sahip çıksınlar. Göç eden esnaflara sahip çıkılsın. Esnaflar çok kötü durumda, hükümet radikal kararlar ile esnafa destek çıkmalı. Bu iş 5 ay erteleme ile olmaz. İş yapılmayan yerden vergi alınamaz, buradaki esnaf vergiden muaf edilmelidir. Hatta bölge 2 veya 3 yıl afet bölgesi ilan edilmelidir. Sosyal bir sıkıntı var. Bir an önce destek verilmesi lazım." ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.