banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Urfa Haber Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Cihan Aktaş Urfa’da Toplumsal Cinsiyeti Anlattı


Şanlıurfa’da “Toplumsal Cinsiyet ve Kadına Şiddet” konulu konferansa katılan Yazar Cihan Aktaş, Kız çocuğunu fiziksel açıdan beğenilmeye, erkek çocuğunu ise güçlü bir konuma sahip olmaya zorlayan yarışçı söylemler ve ortamlar üzerinde durulması gerektiğini belirtti.
Kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu belirten Cihan Aktaş, Kadına yönelik aile içi şiddet devam ettiğini belirtti. Şiddet, kadının yalnızca bedensel ve ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp, kendine saygısını, güvenini, yaşam kalitesini ve kendi yaşamını kontrol etme yetisini de yitirmesine neden olduğunu belirten Aktaş, “Toplumsal cinsiyet tanımlarını netleştirmemiz lazım. Tanımadan uzak gerçekleşen tanımlama, sınırlamalar içerir. Biz kendimizi doğru tanımalı, tanımlamalıyız. Kadınlarımızın ve erkeklerimizin muteber kabul edilmek için maruz kaldıkları toplumsal dayatmalar olabiliyor. Kız çocuğunu fiziksel açıdan beğenilmeye, erkek çocuğunu ise güçlü bir konuma sahip olmaya zorlayan yarışçı söylemler ve ortamlar üzerine ne kadar düşünüyoruz ve bu düşünceleri kendi hayatımıza hangi ölçüde yediriyoruz. Ne ekersek onu biçeriz. Kur’an’ın bakış açısı eğitimini sağlamalıyız. Böyle bir eğitim temelde ailede veriliyor. Dünya görüşlerinin terbiyesi de aileye yaslanır’ diye konuştu.

Çalışma yaşamında kadınlara yeteri kadar yer verilmediğinin, aile içi şiddetin önlenemediğinin ve kadınlar ile erkekler arasında eşitliğin sağlanmadığının vurgulandığı konferansta, çalışma yaşamında kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için sosyal tarafların rollerinin ve katkılarının neler olabileceği konularına ilişkin deneyimler ele alındı. 
Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programa, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Bektaş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celil Abuzar, Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya, Gazeteci-Yazar Cihan Aktaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.