banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR Michel Mboula 1899 Hoffenheim Ev alımında kapora dolandırıcılarına paranızı kaptırmayın URFADA TRAFİK KAZALARI

Bozova Platformu Urfa Fıstığını masaya yatırdı

Bozova Platformu Urfa Fıstığı'nın nitelikli yetiştiriciliğine ve markalaşmasına yönelik yapılması gereken çalışmaların tespiti ve bu hususlarda çiftçilerin bilgilendirilmesi maksadıyla Harran Üniversitesi'nden Doç Dr. İzzet Açar ve Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Serpil KARADAĞ, Nilgün KALKANCI'nın katılımıyla bir panel tertip etti.

URFA FISTIĞI'NIN BİLİNÇLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ HUSUSUNDA ÇİFTÇİLER BİLGİLENDİRİLDİ

Gerçekleştirilen panelde Urfa Fıstığının geliştirmesi anlamında; Yetiştirme Tekniği, Budama, Sulama, Tozlanma-Döllenme ve Meyve Tutumu, Gübreleme, Toprak-Yaprak Analizinin Yapılması, Urfa Fıstığının zararlılarla mücadele ve mücadele zamanı, Hasat, Kurutma Nasıl Yapılmalı ve Depolama hakkında bilgiler verildi. Türkiye’de en fazla fıstığın üretildiği Şanlıurfa’da üreticilerin toprak çeşitlerine uygun yetişmesi için gereken fıstık çeşidi (tekin-mümtaz) ve zaman zaman karşılaştıkları zararlılar ile fıstığın daha iyi yetiştirilebilmesi konusunda yapılan panel, çiftçiler tarafından yoğun ilgi gördü ve bu tarz organizasyonların mahallelerde uygulamalı yapılmaları istendi. Bozova Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen panele çok sayıda çiftçi, muhtar ve kurum amirleri katıldı.

URFA FISTIĞI'NIN MARKALAŞMASI TEMEL AMACIMIZ

Kaymakam Hidayet SARI panelde yaptığı konuşmada; "Bu panelle iki temel amacı hedef edindik. Birinci temel amacımız Urfa Fıstığı yetiştiriciliği geliştirilmesine yönelik çiftçilerimiz bilinçlendirmek ve bundan sonra hayata geçireceğimiz örnek fıstık bahçeleri uygulamaları projelerinin alt yapısını oluşturmaktır. İkinci temel amacımız ise Urfa Fıstığı'nın en azından Siirt Fıstığı gibi Antep Fıstığı türü altında bir çeşit olarak bilimsel literatürde kabulünü sağlamak, ve markalaşma sürecini hızlandırmak ve fıstık işletme tesislerini artırmak suretiyle fıstığın ilçemize ve ilimize katma değerini artırmakla birlikte fıstığın ilimizin adıyla birlikte anılmasını sağlamaktır" dedi.

PANELİSTLERE URFA FISTIĞI HEDİYE EDİLDİ

Panel, konuşmaların ardından soru cevap ile sona erdi. Panelin ardından Kaymakam SARI, konuşmacılara ilçemizde yetişen Urfa Fıstığı paketi, Bozova’nın kuşlarının yer aldığı takvim ve Bozova Kaymakamlığı logosunu taşıyan kupa bardak hediye etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.