banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Bayram tatiline çıkacakların dikkatine!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, 9 güne çıkan Ramazan Bayramı tatili nedeniyle tatil yerlerine ya da uzaktaki yakınlarını ziyarete gidecek vatandaşlardan yolculuklarda mümkünse toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini, özel araçla gidilmesi halinde ise araçlarına mutlaka bazı bakımları yaptırmaları ve trafik kurallarına uymaları çağrısında bulundu.

Uzun tatillerin dinlenme ve yakın akrabaları ziyaretler için fırsat oluşturduğunu belirten Mart, gerekli önlemler alınmadığı takdirde tatil öncesi ve sonrasında karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğunun, her yıl yaşadığımız acı tabloyla tekrar karşılaşmamıza yol açabileceğini söyledi.

2014 yılında karayollarında 1 milyon 199 bin kaza yaşandı

Rakamların konunun vahametini göstermesi bakımından önemli olduğunu ifade eden Mart, Resmi verilere göre 2014 yılında karayollarında yaşanan 1 milyon 199 bin 10 kazanın; 3 bin 524 kişinin ölümü, 285 bin 59 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlandığını belirten Mart, kazaların yüzde 88,62’sinin sürücülere, yüzde 9,38’inin yayalara, yüzde 0,95’inin yola, yüzde 0,58’inin ise araçlara bağlı kusurlardan kaynaklandığını kaydetti.

Kazalara karışan araçların büyük bölümü otomobiller

Kazalara karışan araçların büyük kısmını otomobillerin teşkil ettiğine dikkat çeken Mart, “Kazalarda araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, hatalı sollama yapmak, arkadan çarpmak gibi nedenler sürücüye ait kusurların başında yer almaktadır.” dedi.

Yola çıkmadan önce ve yolculuk sırasında yapılması gerekenler

Bu bayram tatilinde de üzücü olaylarla karşılaşmamak için trafik kurallarına ve işaretlere uyulmasını isteyerek, sürücülere yola çıkmadan önce araçlarıyla ilgili şu önerilerde bulundu:

"Araçların uzun yol bakımı mutlaka yapılmalıdır. Bunlar, ön düzen, tekerler, fren sistemi, elektrik sistemi (akü, farlar, sinyaller, korna ve silecekler) ve yakıt sistemi bakımlarıdır. Ayrıca stepne lastikleri hazır olmalı, lastiklerin hava kontrolleri yapılmalı, üretici firmalar tarafından belirlenen hava basınçlarının aynı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Özellikle gece yolculukları için uzun ve kısa far ayarları yapılmalı, sağ, sol ve dikiz aynaları sağlam ve temiz olmalıdır."

Yüksek hava sıcaklıkları dikkate alınarak, aracın motorunun hararet yapmaması için soğutma sisteminin mutlaka bakımdan geçmesi gerektiğini belirten Mart, “Bunlar, vantilatör kayışları, termostat, devirdaim, radyatör, radyatör suyu, genleşme kabı ve hortumların kontrolleridir. Ayrıca yolculuk esnasında, araçta yedek su bulundurulması önemlidir. Sürücülerimiz, klima kullanımına da dikkat etmeli, belirli aralıklarla klima sistemini dinlendirmelidirler.”diye konuştu.

Sürücülerin yeteri kadar dinlenmesi şart

Sürücülerin, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmesini tavsiye eden Mart, sürücülerin 2-3 saatte bir mutlaka mola vermesi gerektiğini vurguladı.

Trafik kontrolleri için ruhsat, sigorta poliçesi, sürücü belgeleri bulundurulması gerek

Trafik kontrolleri için araçlara ait ruhsat, sigorta poliçesi ve sürücü belgelerinin araçta bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Mart, “Kaza olma riskine karşı reflektif malzemeler, çelik halat, takoz gibi malzemelerin yine araçta bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Yük ve yolcu standartlarına uyulmalı, araçlarda fazla yolcu bulundurulmamalı, gereksiz ve görüşü kapatacak yüklerden kaçınılmalıdır. Sürücü ve yolcular, seyahat esnasında emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdırlar.” şeklinde konuştu.

Mümkünse iki sürücüyle yola çıkılmalı…

Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmasını öneren Mart, “Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır. Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı, virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler. Yolculuk esnasında trafik kurallarına, trafik görevlilerine, yol bakımı yapılan noktalarda işaret ve işaretçilere dikkat edilmelidir. Uykusuz ve yorgun yola çıkılmamalıdır. Kesinlikle acele edilmemeli, yüksek hız yapılmamalı, hız limitlerine mutlaka uyulmalıdır. Ana yollarda, kavşaklarda ve görüşün açık olmadığı yerlerde araç park edilmemeli, park zorunlu ise trafiği tehlikeye düşürmeyecek uygun yerlerde yapılmalı, gerekli emniyet tedbirleri alınmalı, dörtlüler ve reflektif ikazlar mutlaka kullanılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Otobüs firmalarına da öneriler…

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak, büyük risk barındıran yoğun trafiği önlemek açısından öncelikli olarak toplu taşıma araçlarının kullanılmasını önerdiklerini belirten İbrahim Mart, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu anlamda, vatandaşlarımıza güvenli ve konforlu ulaşımı sağlamakla yükümlü olan şehirlerarası otobüs firmalarına da hatırlatmamız gereken kimi noktalar bulunmaktadır. Şehirlerarası yolcu otobüs ve minibüs sürücülerinin ehil ve tecrübeli olmalarına, SRC ve Psikoteknik belgelerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Araçların mutlaka kilometre bakımlarının düzenli olarak yapılmış olması gerekmektedir. Uzun mesafelere, aynı niteliklere sahip yedek sürücü ile çıkılmalı, 2-3 saatte bir mola verilmelidir. Limitlerin dışında fazla yolcu ve yük alınmamalı, hız limitlerine uyulmalı ve gerekli belgelerin araçta hazır olması sağlanmalıdır.” (Zeki Aras –İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.