banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Pirhalil Sanlıurfa Rogers Kassım Mato

Batman'da gazete sahibine hapis cezası verildi

Yaklaşık bir yıl önce yaptığı bir haber üzerine Ceza Mahkemesi, Batman’da günlük yayın yapan Yön Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ferit Tunç'a 11 ay hapis cezası verdi. Karara tepki gösteren Tunç, kendisine verilen cezayı doğru bulmadığını söyledi.

Tunç, geçen yıl yaptıkları ve ‘Başhekim Doktor Dövdü’ cümlesi ile giriş yapıp ‘Tokatçı Başhekim’ diye verdikleri başlığın faturasının Başhekim yerine kendilerine kesildiğini savunarak, “Yaptığımız haber doğru olmasına rağmen, şahitler varken, deliller olmasına rağmen cezanın Başhekime değil de gazetemize çıkarılmış olmasına bir anlam veremedim.” dedi.

‘Tokatçı Başhekim’ kelimesinin mahkeme tarafından ‘argo’ olarak değerlendirdiğini ve bunu gerekçe göstererek kendisine ceza verildiğini ifade eden Tunç, “112 Acil Başhekimi, Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde görev yapan bir doktoru tokatlayıp darp etmişti. Biz de elimizde bilgi, belge ve şahitlere dayandırarak ‘Tokatçı Başhekim’ başlığıyla haber yaptık. Bunun üzerine 112’den sorumlu Başhekim aleyhimize dava açtı ve maalesef basın özgürlüğü burada da bir kez daha yok sayıldı.” ifadelerin kullandı.

“Başhekim doktorun yüzünü okşadı mı deseydik”

Yapılan haberde kesinlikle 112’den sorumlu Başhekimin kişisel haklarını rencide edici bir tavır sergilemediklerini, olayın özü olan ‘Tokatçı’ yani ‘Dayakçı’ olarak nitelendirdiği ve haber başlığının ‘Dolandırıcı’ ile bağdaştırılmaması gerektiğinin altını çizen Tunç: şunları söyledi: “Biz kamuoyu adına habercilik yapmaya çalışıyoruz. Kullandığımız ‘Tokatçı’ kelimesini mahkeme maalesef ‘Dolandırıcı’ anlamına gelen argo cümleyi almayı uygun görüyor. Biz bunu tamamen gazetelerin susturulmasına bağlıyoruz. Yani bize deniyor ki, ‘Bu türden haber yapamazsınız. Yoksa cezalandırılırsınız’ Bu tamamen Basın Kanununa aykırı bir durumdur. Ayrıca haberimizin içeriği ile başlığı tamamen birbiriyle uyuşuyor. Yani biz başhekime, bir doktora tokat attığı için ona tokatçı dedik, ne deseydik acaba diye de merak ediyorum. Tokatçı” kelimesi yerine ‘Başhekim doktorun yüzünü okşadı’ mı deseydik.”

“Başhekim doktoru tokatlasa yine manşetten ‘tokatçı’ diye veririm”

Basın mevzuatının çizdiği sınırlar ve kendilerine verdiği yetkiler çerçevesinde haber yapmaya devam edeceklerini söyleyen Tunç, “Bugün bir başhekim herhangi bir doktoru tokatlasa yarın bizim manşetimizde yine "tokatçı" diye manşete konu olacaktır, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. O yüzden özellikle başhekimler siz, siz olun hakkınız olmayan bir şekilde herhangi bir doktora "tokat" atmayın, gazeteciliğin vermiş olduğu tüm yetkiler ile ensenizde olacağız.” sözleriyle karara tepki gösterdi.

“Gazeteciler günah keçisi seçiliyor”

Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını vurgulayan Tunç, “Bir taraftan vatandaşın biri doktor veya sağlık görevlilerini darp ediyor. Bütün sağlık camiası ayaklanıyor. Diğer taraftan bir Başhekim meslektaşını dövüp, darp ediyor ki, bu belgelerle de sabit, sağlık camiasının kılı kıpırdamıyor. Ayrıca bizler yapılan bu olayı gündeme getiriyoruz, cezayı da biz alıyoruz. Bir nevi günah keçisi birçok olayda olduğu gibi burada da biz gazeteciler seçiliyor. Bize verilen cezayı doğru bulmuyorum ve bunu temyize götüreceğiz.” dedi.  

(İLKHA)  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.