banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Başkan Beyazgül: Ahilik Kardeşlik Demektir

Tarihi Gümrük Handa Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından bu yıl 35’incisi gerçekleştirilen Ahilik haftası etkinlikleri renkli gösterilere sahne oldu. Çok sayıda esnafın katılım gösterdiği etkinliklerde Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibi tarafından eski Ahilik Geleneği sergilendi. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Şefik Bakay, STK temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı programda Ahilik duası okundu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibinin, Çıraklıktan Ustalığa geçisin sergilediği Şed Kuşanma töreni konuklardan büyük bir beğeni topladı. Programda ayrıca yılın Ahisi Ahmet Durmazoğlu’na plaket sunuldu.

BAŞKAN BEYAZGÜL, ‘’AHİLİK ESNAF TEŞKİLATLANMASIDIR’’

Ahilik Kültürünün yüzyıllardır devam ettiğini ve günümüzde bu kültürün halen yaşatıldığını anlatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’Ahilik kardeşlik demektir. Sen kardeşine nasıl davranıyorsan, kardeşinle ilişkilerinde nasıl davranıyorsan insanlıkla ilişkilerin de o şekilde olması demektir. Bana göre Ahilik nasihati kaynağını inancımızdan, kendi değerlerimizden, İslam inancından almıştır. Geçmişten bu yana Ahilik bizim bir esnaf teşkilatlanmamızdır. İstanbul’un fethinin kaynağı belki savaşan askerler ön planda görünüyor ama fethin kaynağı esnaftır. Esnafın dürüstlüğü, esnafın yanlış yapmaması, esnafın helal kazanmasıdır. 3 kıtaya yayılmamızın temelinde esnafımız var. Fetihlerin temelinde esnaflarımız var. Markalaşmanın temelinde yine bizim esnaflarımız, tüccarlarımız var’’ dedi.

BAŞKAN BEYAZGÜL, ‘’GÜMRÜKHANI ŞANLIURFA’NIN KALBİDİR’’

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Tarihi Gümrük Hanın Şanlıurfa’nın kalbi konumunda olduğunu anlatan Başkan Beyazgül, ‘’Gümrük Hanı aslında bakarsanız bir Üniversitedir. Burası çok çeşitli kültürlerin ve düşüncelerin bir arada toplandığı ve kardeşçe yaşadığı, hoşgörü içerisinde yaşadığı bir merkezdir. Koca koca kitaplar okursun hoşgörüden ve kardeşlikten bahseder, yakınlaşmaktan ve dostluktan bahseder Gümrük Hanı bunun görsel yeridir. Gümrük Hanı Şanlıurfa’nın kalbidir. 

Ahilik kültürünün bir gelenek olduğunu belirten Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, ise ‘’Ahilik bizim bin yıla yakın zamandır kültürümüzde var olan bir gelenektir. Her gelen bir güzelliği ekleyerek bugüne kadar gelen kültürümüzün en güzel halidir’’ dedi.

Ahiliğin cömertlik olduğunu belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, ‘’Ahilik, Ahi kelimesinden geliyor Arapçada. Kardeşlik aynı zamanda temizlik ve cömertliktir. Zaten bizim esnafımıza da baktığımız da bu özelliklere sahiptir’’ diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkarla Odası Başkanı Mehmet Şefik Bakay ise Ahilik Geleneğini anlattı. 

Tarihi Gümrük Hanında düzenlenen programında ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, esnafla bir araya geldi. Gümrük Hanını ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerle sohbet eden Başkan Beyazgül’e turistler övüler yağdırdı. Geçmişten bugüne Şanlıurfa’nın daha da geliştiğini anlatan yerli ve yabancı turistler Başkan Beyazgül’e teşekkür ederek yapılan hizmetlerden memnun olduklarını dile getirdiler.  
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.