banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Davutoğlu ve Merkel'den önemli açıklamalar

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe Sarayı'nda Almanya ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmenin ana unsurunun mülteciler olduğunu belirten Davutoğlu, sığınmacı sorununun bütün insanlığın ortak sorunu olduğunu söyledi.

Suriyeli sığınmacıları ülkelerinde tutmak için "güvenli bölge"nin bir gereklilik olduğunu dile getiren Davutoğlu,  rejimin Halep civarındaki saldırılarının İdlib ve Halep'te yeni göç dalgalarına neden olabileceğini belirtti.

Suriye sorunu çözülmeden mülteciler sorununun çözülmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, bu çerçevede Suriye'deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldıklarını ifade etti.

İnsan kaçakçılarına karşı ortak mücadele

Türkiye olarak, çaresiz insanları istismar eden insan kaçakçılarına karşı mücadelede birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Göçün düzenli ve yasal olması gerektiğini belirterek, Düzenli ve yasal göç sağlanabilmesi için de Türkiye ile Almanya omuz omuza birlikte çalışacak. Göçü kaynağında engellemek için de Suriye sorununa çözüm bulma konusunda da iş birliğimiz şarttır." dedi.

Avrupa Birliği ile 2016 Temmuz ayında Geri Kabul Anlaşması'nı imzalamayı planladıklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, bu kapsamda Türkiye vatandaşlarının, vize olmadan 2016 Temmuz ayında AB ülkelerinde dolaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Geri Kabul Anlaşmasının, göçün yasal ve düzenli olması için bir çerçeve çizdiğini ancak Geri Kabul Anlaşması olabilmesi için aynı zamanda Türkiye vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Bu, bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için AB süreci içinde tabii, Almanya burada tek başına değil, ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz itibariyle hem Geri Kabul Anlaşması hem de Schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer." dedi.

Ahde vefa ilkesi doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerini donmuş olduğu konumdan çıkartarak katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasını beklediklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "17, 23, 24, 26 ve 31. fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Önümüzdeki günlerde 17, 23 ve 24 öncelikli olmak üzere bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda da mutabık kaldık." ifadelerini kullandı.

Merkel: Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istiyoruz

Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Almanya olarak 23 ve 24'üncü fasıllar için de hazırlıklar yaptıklarını bunun detaylarını konuşabileceklerini söyledi.

Bir soru üzerine vize konusunda Türkiye'ye yardımcı olmaya hazır olduklarını belirten Merkel, "Milyonlarca mültecinin günü geldiğinde evlerine dönmesini isterim. Elbette hiç kimse savaş neticesiyle evden kaçmayı istemez. İlkesel olarak doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Sayın başbakanın da dediği gibi 4 konuda Almanya’nın da destek vereceğini söylemek isterim. Vize konusu da dahil. Tabii ki bu süreci her şeyden önce ilerletmek istiyoruz. Vize konusunda bazı talepler var. Bunun için karşılıklı olarak çalışma gerekir. Elbette bizim taleplerimiz var." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.