banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der

AK Parti'yi kapatacak savcılara inceleme!

AK Parti'yi kapatacak savcılara inceleme!

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Google'dan topladıkları derme-çatma 'bilgilerle' AK Parti hakkında kapatma davası açılmasına neden olan Yargıtay savcılarının kimliklerinin tespit edilmesini talep etti..


Emekli komutanlar, gazeteciler ve eski rektörlerin, silahlı terör örgütü kurmak ve darbe planlamaktan yargılandığı 2. Ergenekon davasının 132. duruşması yapıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, AK Parti'ye ilişkin 2007'de Anayasa Mahkemesi'nde açılan 'parti kapatma' davasıyla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada görev alan savcılarının kimler olduğunun bildirilmesine karar verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, söz konusu kapatma davasıyla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada görev alan Yargıtay Cumhuriyet Savcılarının kimler olduğu, soruşturmanın hangi aşamasında soruşturmaya katıldıklarının ayrıntılı olarak sorulmasını hükme bağladı. Daha önce mahkemenin talebi üzerine, AK Parti'nin katılmasına ilişkin dava dosyasının bir örneği Anayasa Mahkemesi'nce mahkemeye gönderilmişti.

MİT'E SORULACAK


Silivri'de görülen davanın duruşmasında, emniyet Özel Harekat Dairesi Eski Başkanvekili İbrahim Şahin'le bağlantılı S-1 Suikast Timi iddialarına ilişkin Özel Harekat polisi Zerrar Atik sorgulandı. Sorgu öncesi mahkeme heyeti, sanık ve avukatların taleplerini celse arasında değerlendirerek karara bağladı. Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların taleplerini celse arasında değerlendirerek bir dizi 'arar karar' aldı. Buna göre mahkeme, tutuklu sanıklardan Fatma Cengiz'in ifadesinde belirttiği ve MİT mensubu olduğunu söylediği kişi veya kişiler hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığının MİT Müsteşarlığından sorulmasını kararlaştırdı. Ayrıca tutuklu sanık İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun talebini kabul ederek Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, 19 Eylül 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı sosyal tesislerinde rektörlerle görüşen ve düzenlenen yemeğe katılan general ve subayların kimlik ve adreslerinin tespit edilerek bildirilmesini istedi. Bunun yanında, iddianame ve belgelerde adı geçen, İbrahim Şahin ve irtibatlı olduğu sanıkların mesajlaşmalarında yer alan 'Matilda Sansaryan' adlı kadın hakkında bir bilgi olup olmadığı da MİT ve ilgili kurumlara sorulacak.

O SUBAYLAR ARAŞTIRILACAK


Tutuklu sanık İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun talebini kabul eden mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanlığına yazı yazılmasına karar vererek 19 Eylül 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı sosyal tesislerinde rektörlerle görüşen ve düzenlenen yemeğe katılan general ve subayların kimlik ve adreslerinin tespit edilerek bildirilmesini istedi. Heyet ayrıca İbrahim Şahin ve irtibatlı olduğu sanıkların mesajlaşmalarında geçen Matilda Sansaryan adlı kadın hakkında bir bilgi olup olmadığını MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden sormayı kararlaştırdı.

Arama motorundan kanıt toplamıştı

Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, popüler arama motoru google'da yer alan doğruluğu tartışmalı bilgilerle haazırladığı iddianameyle AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle kapatılmasını istemişti. Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması talep eden Yalçınkaya, iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunmuştu. Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmişti. 30 Temmuz 2008 tarihinde davayı karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, partinin temelli kapatılması istemini reddetmiş, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varmıştı. İddianamenin sunulması ile AYM'nin kararını açıklaması arasında geçen sürede yaşanan belirsizlik, Türk ekonomisine ağır bir darbe vurmuştu.

Liderini tanımadı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve CHP milletvekili Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin, emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve gazeteci Tuncay Özkan'ın hazır bulunduğu İkinci Ergenekon davanın 132'nci duruşmasında Özel Harekat polisi Zerrar Atik'in savunması alındı. Tutuklu sanık İbrahim Şahin'in adresinde yapılan aramada ele geçirilen tedhiş planını gerçekleştirecek S1 suikast timi listesinde ismi yer alan Atik, savunmasında suçlamaları reddetti. Atik, S1 listesinden haberi olmadığını, sanık İbrahim Şahin'i tanımadığını iddia etti.

Balyoz belgeleri de istendi


İkinci Ergenkon davasının 132. duruşmasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Islak İmza ve İnternet Andıcı davası sanıkları Emekli Albay Dursun Çiçek, Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, sivil memur Murat Sarıkahya'nın savcılık ifadelerinin getirtilerek dosyaya konulmasına hükmetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak "Balyoz Darbe Planı adı verilen soruşturmanın gizli olup olmadığının sorulmasını kararlaştıran heyet, soruşturma kapsamında ifadesi alınan Balyoz tutuklusu Kurmay Albay Murat Ünlü'den ele geçirildiği iddia edilen kayıt ve belgelerin de onaylı suretlerinin istenmesini karara bağladı.

Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.