banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir PKK Kuşadasıspor Manchester United 23 Galatasaray Candeias

Afganistanlı alimler valilikte

Mawlavi Enayatulla Baleegh başkanlığında Afgan temsilcilerinden oluşan bir heyet BM Kalkınma Programı kapsamında Afganistan'da yürütülen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" projesinin ülkelerinde uygulayabilmek adına UNDP kapsamında çalışmalar yürüten Şanlıurfa Valiliğini ziyaret etti.

Ziyaret sırasında heyetin Türk temsilcisi, Vali vekili Yıldıray MALĞAÇ'a konuyla ilgili bilgi verdi ve şunları söyledi: "Heyetin Şanlıurfa'yı bu bağlamda özellikle seçmelerinin nedeni olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerelde nasıl kurumlaştığını ve ilgili birimlerde nasıl uygulandığını yerinde görmek olduğunu ifade etti. Bu bağlamda başarılı çalışmaları bulunan Şanlıurfa ilinin Afganistan'a bir rol model oluşturmasını istiyoruz ."dedi.

Ziyaretin içeriği hakkında bilgi alan Vali vekili Yıldıray MALĞAÇ ise konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmasında: " Biz Türkiye olarak Afgan halkı ile tarihten gelen bir kardeşliğin ve dostluğun olduğunu ve her şeyden önce kendileriyle din kardeşliğinin olduğunu söyledi. Bu bağlamda Afganistan'ın gelişmesi adında Türkiye'nin daima Afgan halkının yanında olduğunu ve Afgan halkına daima yardımcı ola cağını söyledi. Konuşmasının devamında MALĞAÇ: " Şanlıurfa'nın bilinen 15.000 yılık geçmişinde bölgenin başkenti konumunda olduğunu ve denge unsuru olan bir il olduğunu belirterek Mezopotamya olarak bilinen coğrafyanın en bereketli yerinde olduklarını söyledi. Bugüne doğru gelindiğinde bölge olarak eğitim düzeyinde çok iyi olmadıklarını ve bu olumsuz tablonun giderilmesi adına kız çocuklarının okullaştırılması ve kadının toplumda hak ettiği yere gelebilmeleri için çok kapsamlı projeler yürüttüklerini ifade etti. Çocukların eğitim seviyelerin yükseltilmesi noktasında annelerin çok önemli olduğunu ifade eden MALĞAÇ, "yuvayı dişi kuş yapar" sözünden hareketle çocuklarla beraber annelerin de eğitiminin çok önemli olduğunu vurguladı ve kadınların eğitim seviyelerini yükseltmek adına kadın eğitim merkezleri oluşturduklarını söyledi.

Bu hususta gerek belediye olarak gerekse Valilik olarak kadının eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve toplumda eşit bir seviyeye gelmesi adında çok yoğun çalışmalar içerisinde olduklarını kaydeden MALĞAÇ son yıllarda yapılan çalışmalarla kadının toplumda hak ettiği yere gelmeye başladığını, kız çocuklarının okullaşma oranını arttığını, bu konuda yapılan çalışmaların çok güzel gittiğini ve önemli sonuçlar alındığını ifade etti.

Konuşmasının sonunda benzer çalışmaların Afganistan'da da yürütülmesi adına her türlü desteğin geçmişte olduğu gibi verileceğini ve bilgi paylaşımının yapılacağını sözlerine ekleyen MALĞAÇ heyetin başkanı Mawlavi Enayatulla Baleegh'e Şanlıurfa ilini tanıtıcı yöresel hediyeler sundu.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.