banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Adıyaman'da kurulan 'Atıksu Arıtma Tesisi'ne ilk su verildi

Adıyaman’da1993 yılında temeli atılan fakat o tarihten bu yana çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü tamamlanamayan Atıksu Artıma Tesisine ilk su verildi. Sitilce mevkiinde uzun yıllardır var olan tesisin tamamlanması ile Adıyaman’daki evsel atık suların biyolojik arıtmadan geçirilerek, Atatürk Barajına temiz bir şekilde ulaşmasını sağlayacağını söyleyen Adıyaman Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİM) Müdürü Emre Özdal ve tesisin inşasını üstlenen müteahhit firmanın sorumlu Proje Müdürü Timur Ok, tesis hakkında bilgi verdi.

Tesisin yüzde 91’lik kısmının hibe yoluyla desteklendiğini belirten ASKİM Müdürü Emre Özdal tesisle ilgili şu bilgileri verdi: “Tesisimizde, yaklaşık 600 kilometrelik kanalizasyon hattı üzerinde bulunan bütün evsel atık sular toplanıp, Atatürk baraj göletine deşarj edilmeden önce son biyolojik arıtmaya tabi tutulacaktır. Yaklaşık olarak 17.2 milyon Euro’luk bir yatırıma sahip olan bu tesisin bedelinin sadece yüzde 9’u belediyemiz bütçesinden karşılandı. Geriye kalan miktarın yüzde 6’sını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 85’ini ise Avrupa Birliği karşıladı. Tesisimizde Adıyaman’ın bütün evsel atık suları 4 pompa istasyonuna, kollektör toplayıcı hatlarımızla toplanacak, buradan da biyolojik arıtmaya tabi tutulduktan sonra Atatürk baraj göletine deşarjı sağlanacak. Bu çerçevede büyük bir çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak.”

Müteahhit firmanın Proje Müdürlüğünü yürüten Timur Ok ise verdiği bilgide, “Kasım ayının 14’ünde tesise ilk su verildi. Bundan sonraki süreçte tesisin tamamen teslim edilmesi için yaklaşık 90 günlük bir sürece ihtiyaç var. 90 günlük süreçte bu tesisin her türlü çalışmasını biz yapacağız. Bu arada belediyenin personeline de eğitim vereceğiz. 3 ay sonra tesisi yüzde yüz devreye aldığımızda buraya bir tane İşletme Müdürü bırakacağız. Belediyenin personeli de bu İşletme Müdürünün süpervizörlüğünde bu tesisi işletecek. 3 ay sonra Adıyaman’da hiçbir kanalizasyon Atatürk Barajına gitmiyor olacak. Hepsi burada arıtılacak ve baraja temiz su göndermiş olacağız.” diye konuştu. (Aydın Evren - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.