banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

Tandoğan ismi Bediüzzaman'la değişiyor, Kim bu Tandoğan?

Halka yaptığı hakaretlerle bilinen tek parti döneminin baskıcı valisi Nevzat Tandoğan'ın soyadını taşıyan meydana Nisan 2015'te Büyükşehir Meclisi kararıyla "Anadolu" ismi verilmişti. CHP ve bazı ideolojik kesimler hariç tüm halk tarafından olumlu karşılanan bu değişimin ardından bir yıl geçmesine rağmen Nevzat Tandoğan isminin başkentin en önemli caddelerinden birinde yaşıyor olması dikkat çekti.

Aykut Gören'in Sabah'taki haberine göre 1929 yılında Ankara Valiliği'ne atanan ve aynı zamanda Ankara Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Nevzat Tandoğan, 18 yıl boyunca bu görevde kaldı. Valilik yaptığı dönemde başkentte toplumun farklı kesimleri üzerinde baskı kuran Tandoğan ile ilgili en akılda kalan olay sürgündeki Said Nursi'ye zorla şapka giydirmeye çalışması olarak biliniyor.

Adı bir cinayet soruşturmasına da karışan Tandoğan, beylik tabancası ile intihar ederek hayatına son verdi. Kılık ve kıyafetleri nedeniyle Anadolu'dan gelenleri Ankara'ya almaması ile de bilinen Tandoğan'ın vatandaşa, "Öküz Anadolulu" diye hitap ettiği de ifade ediliyor.

İKİ ÖNEMLİ İSİM GÜNDEMDE

ABD Büyükelçiliği gibi stratejik öneme sahip kurumların da bulunduğu caddeye şimdi Sivas'tan Ankara'ya gelen ancak kıyafeti nedeniyle şehre alınmayan halk ozanı Aşık Veysel ve Tandoğan'ın zorla şapka taktırmak istediği Said Nursi isminin verilmesi düşünülüyor.

 

"ÖKÜZ ANADOLULU"NUN HİKAYESİ

3 Mayıs 1944… Ankara’da nümayişler sürmektedir. Polisler, bir ara Osman Yüksel Serdengeçti ve arkadaşlarını yakalayıp vali Nevzat Tandoğan’ın huzuruna çıkarırlar. Yapılan konuşmalar esnasında, Nevzat Tandoğan, Osman Yüksel ve arkadaşlarını küçümseyerek, "Ulan öküz Anadolulu!.. Sizin milliyetçilikle, komünizm ile ne işiniz var? Milliyetçilik lâzımsa bunu biz yaparız. Bu ülkeye Komünizm gerekirse onu da biz getiririz. Sizin iki vazifeniz var: Birincisi, çiftçilik yapıp ürün yetiştirmek. İkincisi, askere çağırdığımızda askerlik yapmaktır’ der.

TANDOĞAN MEDYANI'NIN İSMİ BU YÜZDEN ANADOLU MEYDANI OLDU

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Müslümanlara İstiklal Mahkemeleri zihniyeti ile bakan Nevzat Tandoğan'ın ismini, CHP'nin direncine rağmen değiştirmiş ve "Tandoğan Meydanı" olan isim, Nevzat Tandoğan'ın Osman Yüksel Serdengeçti'ye söylediği "Öküz Anadolulu"ya karşı "Anadolu Meydanı" olarak değiştirilmişti. Sıra tek parti döneminin baskıcı valisi Nevzat Tandoğan'ın isminin yaşatılmaya çalışıldığı o caddeye geldi. Caddenin ismi için iki alternatif var: Bediüzzaman Said Nursi ya da Aşık Veysel.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.