banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Şanlıurfalılar: Asgari ücret adımı olumlu ama yetersiz

2016’nın Ocak ayında asgari ücretin bin 300 lira yapılacağının gündeme gelmesini değerlendiren Şanlıurfalılar, yapılacak zammın olumlu ancak yeterli olmadığını belirtti. Hem kiracı hem de kalabalık ailelerin bin 300 asgari ücretle geçinmesinin zor olacağını ifade eden Şanlıurfa halkı, asgari ücretin en azında açlık sınırının üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret ile geçinmenin zor olduğunu söyleyen esnaf Suat Polat, “Günün şartlarında asgari ücret yetersiz geliyor. Bugün açlık sınırı bin 400 civarı iken nasıl asgari ücret bin 300 TL ile geçim olur. Avrupa Birliği Ülkelerine baktığımızda orada asgari ücret bin Euro iken ülkemizde bunun üç te birini alıyoruz.” diyerek asgari ücretin bin 800 lira olmasını talep etti.

Asgari ücretin kalabalık bir aileye yetersiz olduğunu, en az bin 500 TL olmasını gerektiğini söyleyen esnaf Ramazan Bulut, “Durumu bir nebze iyi olanlar için bin 300 TL iyi bir para, fakat ailenin geçim sıkıntısı olan ya da kiracı ise asgari ücret ile geçinmek çok zor olur. Kiracı olmayan ve iki kişilik bir aile ise bu yeterli olur. Kalabalık bir aile asgari ücret ile geçinmek çok zor olur. Asgari ücretin ortalama bin 500 TL olursa daha güzel olur.” dedi.

Dönemin şartlarına göre asgari ücretin yetersiz olduğunu belirten esnaf Celal Arpacı, “Asgari ücretin bin 300 TL olması şu an ki dönemin şartlarına göre yetersizdir. Kiracı olan aileler için çok zor çünkü en düşük kira ücreti nerde baksan 500 TL’dir. Bundan dolayı asgari ücret yetersiz geliyor. Kiracı olmayan aileler için yeterli olabilir. Asgari ücretin en az bin 800 TL olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bin 300 TL’lik asgari ücret, kalabalık ve kiracı ailelere yetersiz gelir”

Asgari ücretin ailelere göre değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen öğrenci Emrah Demirkol ise “Asgari ücretin bir aileye göre değerlendirmek lazım. Kalabalık bir aile olursa asgari ücret yetersiz gelir. Özelikle kiracı aileleri düşünmek lazımdır. Çünkü Urfa’da kiralar çok yüksek bundan dolayı asgari ücret yetersiz gelir. Son alarak asgari ücretin bin 800 TL olmasını talep ediyoruz.” şeklinde ifade etti.

Vergilerin artırıldığında sıkıntı çekebileceklerini aktaran fırıncı Kadir Polatkol, “İnsan şükretmesini bilirse asgari ücretin ocak ayında bin 300 TL olması yeterli olur. İnsan ayağını yorganına göre uzatır. Ben bir esnaf olarak şunları söylemek istiyorum; belki vergiler artar sıkıntı çekeriz, bundan dolayı asgari ücret yetersiz olur. Son olarak piyasaların düzelmesi ve olayların bitip yatağımızda rahat bir şekilde yatıp ve huzur ve barışın getirmesi istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Dış devletlerde yüksek asgari ücrete göre bin 300 TL’yi çok komik bulduğunu belirten Ressam Remzi Kara, “Dış devletlerde asgari ücret 3 bin iken bizde bin 300 olması bana komik geliyor ama buna da şükür. Çünkü kişi başı gelir 10 bin dolar olan bir ülkede demek ki işveren zengin çok. Çünkü bir memur emeklisinin aylığı belli 2 bin 500 TL civarında, normal bir sigortalı ya da BAĞKUR emeklisi olanların aylığı bin TL civarıdır.” şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.