banner2

Futbolun günümüzdeki yeri ve önemi tartışılmaz. Oynayanlar ve seyredenlerin yanında yönetenleri ile çağımızın futbolu bir endüstri haline gelmiştir. Bir karşıt ve tezatlar oyunu olması nedeniyle hem oynayanı hem de izleyeni yeni pozisyona, heyecana ve zevke taşıması nedeniyle güncel hayatta hep farklı kılınmıştır...

Futbol, en fazla seyircinin birada-birçok problemle beraber- izlediği, on birer oyuncudan oluşan iki takım, iki kale ve bir futbol topu ile oynanan dünyanın en popüler takım sporudur, bu tartışmasız böyledir. Diğer takım sporlarına göre onu sevdiren, popüler yapan futbol oynayabilmek için gerekli olan materyallerin kolay bulunabilir olmasıdır bence... Öyle ya; bazen 2 taş, bir top ve oyunun zevkini tatmak isteyen birkaç kişi ile sokak aralarında bile oynanabilen bir oyun…

Evet doğru, günümüzde dünyanın her yerinde sevilen, izlenen bir spordur futbol. İsviçre'de zengin bir sokakta top oynayan çocukla, Güney Afrika'da fakir bir sokakta top oynayan çocuğun belki de tek ortak noktası vardır; o da topu oynarken futboldan aldığı haz.

Fakat günümüzde futbol sadece sokak arasında çocukların oynayıp haz aldığı bir spor oyunu olarak görülemez. Futbola artık bir mafya hesaplaşma alanıdır da diyebiliriz.

Yani, siz şimdi futbola sadece bir spordur diyebilir misiniz? Tabi ki de 'Hayır'. Futbol seyir zevki yaratan, anlayanın en küçük şeyden bile tat alabileceği bir spordur.

Futbol toplumcudur. İyi bir on birin 90 dakika nasıl işbirliği sergileyebildiği açısından büyütülerek örneklenebilecek bir oyundur. Bu oyun o kadar ilginçtir ki, kahveye maç seyretmeye gittiğinizde 'meymenetsiz' dediğiniz, daha önce hiç tanımadığınız bir adamla maç boyu muhabbet edip maç sonu selamlaşıp ayrıldığınız bir sosyalleşme aracıdır.

Üzerinizdeki siniri, ana avrat sövüp (!) el kol, canhıraş bağıra çağıra seyrederek sizi deşarj eden bir rehabilitasyon vasıtasıdır da. Evet deşarj, ama kötü bir deşarj alanı! Bazen de en samimi arkadaşınızı kırabilecek, onunla küsebilecek kadar ileri derecede fanatiklik uyandıran bir alan…

   Futbol ekonomik kriz varmış, siyasi gerilim varmış, İçme suları hızla azalıyor muymuş, her şeye zam geliyormuş… İnsan hakları ayaklar altında mıymış, yolsuzluk-rüşvet varmış, töre cinayetleri varmış, tecavüz edip öldürülen çocuk ve kadınlar varmış, özgürlükler kısıtlanmış… Bunun gibi birçok soruyu bir kenara iten ve sadece maç başladığında tek beklentisinin takımının alacağı 3 puan olan kişilerin izlediği bir spordur işte…

Taraftar pratiğinde Sosyal Psikoloji adlı kitabında Stephen Franzoi’nin dediği gibi, “taraftarların tuttukları spor takımlarının galibiyet karşısında gösterdikleri reaksiyon, etnik grup üyelerinin, diğer grup üyelerinin başarıları karşısında duydukları gurur ve vatandaşların ülkelerinin askeri veya siyasi alanda gösterdiği başarı karşısında duydukları memnuniyetten daha fazladır, bazen.

İşin özü futbol sadece futbol değildir.

Sizce ben haksız mıyım? Futbol gençleri uyutan, Enternasyonal küfür mafyasının desteklediği, içinde trilyon dolarların döndüğü büyük bir 'oyun’ değil midir?

Zinhar, futbol gençlerin beynini yıkayıp, hayatlarını 11 kişiye bağladığı için, ülkede insanlar açlıktan çöpleri karıştırırken o sektörde dönen paralarla çok güzel yatırımlar yapılıp istihdam sağlanabilecekken; O 'paralar' sadece bazılarının krallar gibi saltanat sürmesini ve kirli ilişkiler yaşamasını sağladığı için... Gençleri birbirine düşürüp centilmenliği bozduğu için… günümüzde futbol; artık bir spor aktivitesini aşmıştır.

Anlamsız sevinçlere (tuttuğu takım kazanınca) ve gereksiz üzüntülere (tuttuğu takım kaybedince) yol açar. Aptalca (!) bir düşmanlık aşılar. Gürültü kirliliği ve bazen sevinçten sıkılan kurşunlara hedef olup ölen insanların faciası da cabası! Ben şahsen Futbolu bu haliyle sevmiyorum!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.