banner2

Emanet birine bırakılan şey demektir. Karşı taraftan emin olmaktır, sınırsız güvenmektir. Emanet iki çeşittir. Biri Rabbimizin emanetidir ki bu geneldir. Birde insanın insana emanetidir. İlahi emirde emaneti ehline verin buyrulmuştur. Bizi halk eden Rabbimiz emaneti ne güzel izah etmiş ve şöyle buyurmuştur. “Biz emaneti göklere, yeryüzüne ve dağlara arz ettik. Onlar onu yüklenmeye yanaşmadılar, Ondan korktular. Şüphesiz insan zalim ve cahildir.” Ahzab suresi ayet 72 Emanetin sorumluluğu o kadar çok ki, hiçbir varlık emaneti almaya yüklenmeye yanaşmamış. Ancak Âdem AS. Emaneti almayı yüklenmeyi kabul etmiş, büyük bir sorumluluk örneği göstermiştir.

Ondandır ki, insan emanetlerden sorumludur. Ayetin sonunda bu sorumluluğu insanın alması, zalim ve cahil olduğunu gösteriyor. İnsan akli sayesinde her şeyden sorumlu olduğu için  böyle bir ifade kullanılmış, zalimlik ve cehalet insanın en büyük düşmanı, İnsanlığın yüz  karasıdır. . Cehalettendir ki, insan insanı parçalıyor, Kaçırıyor,saldırıyor, karşıdakine hayat hakkı tanımıyor. Dünya kendisine dar geliyor. Ben tok olayım altta kalanın canı çıksın diyor. Hâlbuki her canlı ve cansızın dünyada yaşama hakkı vardır. Başta insanın vücudu insana emanettir. Onu korumak, nefsini,neslini terbiye etmek, şehvetten uzak durmak, haramlardan kaçınmak, korunmak görevidir. İnsan aile reisi olduğu için Ailesi, çoluk çocuğu kendisine emanettir.

Aile efradına  helal rızıktan yedirmek, korumak anne babanın görevidir. Anne baba çocuğuna güzel isim koymak, sünnet ettirmek evlendirmek, kız oğlan fark etmez asli görevidir. Yoksa emanete hıyanet etmiş olur. Cuma günü vaiz efendi anlatıyordu bağıra bağıra yaz kuran kursları başlayacak çocuklar camilere gelecek uyuşturucu çeteleri çocuklarımızı caminin tuvaletlerinde bile zehirlerler. Çünkü gençlik uyuşturucu kıskacında uyuşturuculuk ilköğretime kadar inmiş. Ey yetkililer Cami hocaları anne babalar, aman ha ! bu çocuklara sahip çıkın diyordu vay diline sağlık sayın hocam. Emanete hıyanet etmemenin manifestosudur. Tüm cami görevlilerine ders olsun. Emanetin en büyüğü insana dinin tevdi edilmesidir. Din en büyük emanettir. Dini yaşamak, yaşatmak, yaymak insanın en birinci görevidir. Bu görevleri yapmazsa insan emanete hıyanet etmiş olur. Kadın kocada birbirine emanettir. Huzurlu bir aile için her birin görev şuurunda olup, hak hukuka riayet etmek emanet gereğidir. Hayvanlar da insana emanettir. Kurbanlık keserken bile kurbanlığa dini  kaide kural koyması emanetin bir göstergesidir.

Aile efrat babaya emanet, Mahalle, muhtara emanet, okuldaki yavrular, okul öğretmen ve idarecilerine emanet, Bir il, il yöneticilerine emanet, ilçe,İlçe  yöneticilerine emanet, Bir işte çalışan işçiler işçileri çalıştıran patrona emanet, Güdülen bir sürü, çobana emanet, bir devlet devleti yönetenlere emanettir Camii Cemaat  Cami İmamına emanettir.   Dinimizde kim emanete hıyanet ederse karşılığı cehennem ateşidir. Saltanat, çıkar için insanları katletmek barbarlıktır. Dünyada 1 Haziran günü dünya çocuklar günü imiş, İslam coğrafyasında çocukları katleden, işkenceden geçiren, yetim bırakan kaçıran, çocukları kendi menfaatleri için kullanan, uyuşturan bir zihniyet nasıl çocuk gününü kutlar. bu çifte standartlıktır. Mısır korsan sisiye, Suriye zalim Esat’a emanet var olsun sahte demokrasi.

Cebimizdeki para da bize emanet, kese, kasa, mutfakta bize emanet, insana emanet edilenleri yazmakla bitiremeyiz. Emanetlerle donanan insan bazen şımarıyor, nefsine, şeytana, şehvete tabi olabiliyor. İnsan bu azgınlıktan vazgeçmelidir. Sayın Başbakan demişti ülkede bir koyun kayıp olursa sorumlusu benim. İşte idarecilik, emanet sorumluluğu budur. Her fert emanetlerden sorumludur. Emanete hıyanet dinimizde münafıklık alamet olarak sayılmıştır. Ahır ağır zaman peygamberi şöyle buyurur “Münafığın alameti üçtür konuştuğu zaman yalan söyler, söz verir sözünde durmaz, kendisine bırakılan emanete hıyanet eder. Buhari İman 24.Öyle ise emanet deyip geçmemek lazım. Emanete riayet toplumun huzuru demektir, adil paylaşım demektir. İnsanı kula kul olmaktan kurtarmak demektir. Adalet, eşitlik demektir, ezmemek ezilmemek demektir. Ne mutlu emanetlere riayet edenlere, yazıklar olsun şımararak emanet üzerinde savurganlık yapanlara…561 Yıl dönümünü kutlayacağımız İstanbul fethinin mimarı 21 Yaşında kenti fetheden Fatih ve ordusuna çok ihtiyacımız var İşte komutan işte asker

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.