banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Vergi Dairesinden ev sahiplerine 'Kira' uyarısı

İşte Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığından yapılan o uyarı; "2012 Yılında kira geliri elde eden vatandaşlarımızın gelir vergisi beyanname verme süresi 1 Mart 2013 tarihinde başlamış olup 25 Mart 2013 tarihinde sona ermekte, tahakkuk eden vergilerin de Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte vergi dairelerine ve tahsile yetkili banka şubelerine ödenmesi gerekmektedir.

Mükelleflerimiz beyannamelerini isterlerse kendileri, isterlerse meslek mensupları, isterlerse vergi dairesince görevlendirilmiş kişilere doldurtabilir, elden veya internetten verebilirler.

60 Yaş ve üzerinde veya özürlü olduğu için vergi dairesine gelemeyen vatandaşlarımızın 444 0 189 No.lu telefonu arayarak randevu almaları halinde, görevli personelimiz tarafından evlerinde beyannameleri doldurulup imzaları da alınarak beyanları alınmış olacaktır.

Ayrıca, Başkanlığımızca İl merkezindeki Urfa City (Mozaik) AVM’nin üst katında görevlendirilen iki memurumuz vasıtasıyla önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine göre mükelleflerimizin beyannameleri elektronik ortamda doldurulmaktadır. Böylece mükelleflerimiz vergi dairesine gitmeden beyannamelerini vermiş olmaktadırlar.

Beyannamelerini internet ortamında kendileri vermek isteyen vatandaşlarımız www.gib.gov.tr adresindeki “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ne göre beyannamelerini verebilir ve ödenecek gelir vergisini de hesaplayabilirler.

Kira geliri elde eden vatandaşlarımızın ödeyecekleri vergi miktarı zannettikleri kadar yüksek olmayıp, kişinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti olmaması halinde mesken kira gelirlerinin 2012 yılı için 3.000,- TL’si vergiden istisnadır. Kalan kısmın da % 25 i de götürü gider olarak düşülüp, kalan miktarın 10.000,- TL’ye kadar olan kısmı üzerinden % 15 oranında gelir vergisi hesaplanmaktadır.

Sıkı takip edilen kira gelirleri nedeniyle vatandaşlarımızın ilerde zor durumda kalmamaları için 2012 yılına ait kira gelirlerini doğru ve zamanında beyan etmeleri gerekmekte, vergi idaresi tarafından istisna sınırının üzerinde olup beyan edilmeyen kira gelirlerinin tespit edilmesi halinde hem istisnadan yararlandırılmayacak, hem de vergiler vergi ziyaı cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.

Öte yandan, 01.11.2008 tarihinden itibaren tutarı ne olursa olsun işyeri kiralarının tamamı, meskenlerde ise 500,- TL ve üzerindeki kiraların banka, finans kurumu veya PTT aracılığı ile ödeme / tahsil mecburiyeti getirilmiştir.

Bu mecburiyete uymayanlar hakkında Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355. maddesinde yer alan; özel usulsüzlük cezası kesilmektedir" denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.