banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Van esnafı en büyük depremi bu süreçte yaşıyor

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremleriyle gelen krizden sonra toparlanmaya başlayan esnaf, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan çatışmalarla iflasın eşiğine geldi.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, çatışma sürecinin kentin can damarlarını tıkadığına dikkat çekerek, esnafın bu süreçte asıl depremi yaşadığını söyledi.

Depremin 4. yılının geride kaldığını fakat ekonomik anlamdaki depremlerin tüm şiddetiyle sürdüğünü ifade eden İsa Berge, “Depremlerde insanlar birbirlerine yardım etti. Devletin ve halkın birbirlerine katkıları oldu. Fakat çatışma süreci ile yaşadığımız depremden insanlar daha çok acı çekmektedirler. Diğer bir husus ise esnafın hala kendini toparlayamamasıdır. Esnaf aldığı kredilerle bir nebze de olsa rahatlamaya çalışırken bu kredi ödemelerinin çatışma sürecine denk gelmesi. Yeni sıkıntıların yaşanmasına ve esnafın daha da dar boğaza girmesine neden oldu.” dedi.

“Van esnafının faizsiz yeni bir krediye ihtiyacı var”

Depremlerle birlikte borçlanan esnafın çatışma süreci ile nefes alamayacak duruma geldiğini aktaran Berge, “Dolayısıyla esnafın yeni bir krediye çok acil ihtiyacı var. Bu artık KOSGEB kredisi ya da faizsiz başka bir kredi olur, orasını bilemeyiz ama esnafa can suyu olacak bir kredi ihtiyacı var. Esnafın tekrar ayağa kalkabilmesi için çok acil bir devlet desteğine ihtiyaç vardır. Bununla ilgili bir çalışmanın yürütülmesi Van esnafı bölge esnafı için faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Yaşanan çatışma süreci ile beraber esnafın ekonomik kaybının her geçen gün arttığını ifade eden İsa Berge Kapıköy Sınır Kapısının açılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak asıl yapılması gerekenin bu çatışma sürenin bitirilmesi olduğuna dikkat çekti.

“Savaşın kazananı yoktur”

Doğru temeller üzerinde yeni bir sürece acil ihtiyaç olduğunu anlatan Berge, “Onun için her zaman ifade ettiğimiz gibi doğru temeller üzerinde bir süreç yürütülmeli ve bölgede yaşanan çatışmaların son bulması gerekir çünkü savaşın kazananı yoktur.” diye konuştu.

Van’da yaklaşık olarak 40 yıldır esnaf olduğunu ifade eden Metin İddiğ ise depremlerden sonra esnafın bir türlü kendisine gelemediğini ifade ederek, çatışma süreci ile beraber başlayan ekonomik krizin kendilerini bitirme aşamasına getirdiğini ve birçok esnafın kepenk indirmek zorunda kaldığını ifade etti.

“90’lı dönemlerde bile bu kadar sıkıntı yaşamadık”

İddiğ, “90’lı dönemlerde bile bu kadar sıkıntılı bir zaman yaşamadık. Esnafın çoğu siftah bile yapamadan tezgâhını kapatırken, vergimizi bile ödeyemiyoruz. Devletin bir an önce buralara el atması gerekir.” dedi.  (Murat Dalgın - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.