banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Urfalı işadamları Fas'dan döndü

Şanlıurfa Girişimci İşadamları Derneği (ŞUGİAD) üyesi bir grup işadamı Fas’a dört günlük iş ve kültürel gezi düzenledi. Fas’ın Başkenti Rabat, Kazablanka ve ülkenin üçüncü büyük şehri Fes’e ziyaretler gerçekleştiren Şanlıurfalı iş heyetinde ŞUGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Dağ, Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Refik Eren, Genel Sekreter Mustafa Kılıçel, Mahmut Tokgöz, Mehmet Çalışkan, Osman Barutçu, Hasan Ferat İzol, Zafer Koçakoğlu, Abdulkadir Aslan ve Yusuf Coşandal’ı kabul eden Fes Ticaret Odası Başkanı Ahmet Hasnaoui Amri, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Bu tür ziyaretler Fas ve Türkiye arasındaki ortak paydaları pekiştirir. Daha fazla işadamının gelmesinin bekliyoruz.” dedi.

 

Fas ve Türkiye arasında çok sayıda ticari anlaşmalarının bulunduğunu söyleyen Fes Ticaret Odası Başkanı Ahmet Hasnaoui Amri, “Bunlardan biri de serbest ticaret anlaşmalarıdır. Karşılıklı bağlarımızı güçlendirmeye vesile oluyor. Aynı zamanda iki ülke işadamları arasında yeni yatırım imkanları sağlamaktadır. Fes Ticaret Odası olarak TUSKON’un daveti üzerine Faslı işadamlarını Türkiye’ye yolluyoruz. Bunun yanı sıra oda olarak Türkiye’den gelen işadamlarını da ağırlıyoruz. Karşılıklı olarak yatırım imkanlarından faydalanmak gerekir. Bu buluşmaların daha ileri seviyeye ulaşmasını temenni ediyorum. Fes’te sanayi ve tarım alanında çok güzel imkanlarımız mevcut. Başka şehirlerimizde olmayan ürünlerimiz burada yetişiyor. Daha fazla Türk işadamlarının ülkemize gelmesini bekliyoruz.” diye davette bulundu.

 

Heyet adına konuşan ŞUGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Dağ ise, dünyanın farklı ülkelerini dolaştıklarını belirterek, Fas’ı bambaşka bulduklarını söyledi. Bin 900 nüfuslu Peygamberler ve evliyalar şehri Şanlıurfa’dan geldiklerini söyleyen Dağ, “Özellikle tarımda söz sahibi bir kentiz. Yetiştirdiğimiz pamuk Türkiye’nin yüzde 55’ini karşılıyor. Dünyanın farklı ülkelerini dolaştık ama Fas’ı çok farklı bulduk. Afrika ülkesi olmasına rağmen çok temiz ve güzel bir ülke. Faslı işadamlarını da Urfa’ya bekliyoruz. Karşılıklı güzel işler yapabileceğimizi umuyorum.” diye konuştu.

 

ŞUGİAD Genel Sekreteri Mustafa Kılıçel de, Fas’ı çok sevdiklerini dile getirdi. Kılıçel, “İki gündür buradayız ama Fas’ın Afrika ülkesi olmasına rağmen kendimizi Avrupa’da gibi hissettik.” dedi. Daha sonra, ŞUGİAD Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Dağ, ziyaretin anısına Fes Ticaret Odası Başkanı Ahmet Hasnaoui Amri’ye hediye taktim etti.

‘AFRİKA’NIN İNCİSİ; FAS’

Şanlıurfalı işadamlarını havaalanında karşılayıp program boyunca yanlarından ayrılmayan Türkiye-Fas İşadamları Derneği (TÜFİAD) Genel Sekreteri Gökmen Ertaş, Fas’ın ticaret ve yatırım olanakları hakkında bir sunum yaptı. Fas’ta, yatırım için elverişli siyasi istikrarın ve güçlü makro ekonomik etmenlerin bulunduğunu belirten Ertaş, “İddialı sektörel stratejiler ve dünya standartlarındaki altyapısı ile Fas yatırım için cazip bir ülke. 85 bin STK var. Hayvancılık, elektronik, balıkçılık, tarım ve tekstil sektörlerinde ciddi ataklar var. Yılda 100 bin konut yapımı hedefleniyor. Bu kapsamda Türk inşaat firmaları Fas’a gelmeli. Nüfusun yüzde 64’ü 34 yaş altında olması sebebiyle genç ve kaliteli iş gücüne sahip.” şeklinde konuştu.

 

Dünyanın 2. Büyük camii Hasan II’yi gezen işadamlarımız Atlas Okyanusu kıyısında gezinti yaptıktan sonra; başkent Rabat’a geçti. Nilüfer Türk, Kültür ve Dil Merkezi’ni ziyaret eden Şanlıurfalı işadamları; burada Ibn Tofail Üniversitesi’nden İlahiyatçı Prof. Mariam Ait Ahmed ve Avukat, Uluslararası Mahkemeler Değerlendirme Jürisi ve Danışman Me Naim Chemaou El Fıhrı ile sohbet etme imkanı da buldu. Rabat’ta Kraliyet Sarayı, Kasbah Oudaia Kalesi, V. Muhammet Mozolesi ve Hassan Kulesi’ni de ziyaret eden işadamlarımız akşam saatlerinde Fas’ın 3. büyük kenti Fes’e geçti. UNESCO tarafından koruma altına alınan Fes’in eski şehri Medine Kadima gezisi kapsamında; dünyanın ilk üniversitesini, 9 bin sokaktan oluşan otantik yerleri de gezen işadamlarımız deri tabakhanelerini de görme fırsatı ve alışveriş imkanı da buldular.

 

Gezi hakkında görüşlerini belirten ŞUGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Refik Eren ise, dernek olarak üyelerinin ufkunu açmak, yeni ihracat kapılarını aralamalarını sağlamak için her ay bir ülkeye gezi düzenlediklerini söyledi. Fas’ın Afrika ülkesi olmasına rağmen çok bakımlı ve gelişmiş bir ülke olduğunu gördüklerini ifade eden Eren, “ŞUGİAD olarak Fas’la ticaretin tohumlarını attık. Fes Ticaret Odası Başkanı Ahmet Hasnaoui Amri ile yaptığımız görüşme çok verimli geçti. Karşılıklı olarak ilişkilerin geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varmamız ise Şanlıurfalı işadamlarımızın bu ülkede işlerinin kolaylaştıracağını ümit ediyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.