banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Urfalı fırıncılar; Biz de insanız VİDEO

Esnafın köşesi, esnafın sorunlarını duyurmaya devam ediyor. Esnafın Köşesinde Fırıncılar sorunlarını anlatıyor.
100 derece sıcaklıkta çalışmaktan şikayetçi olan fırıncılar bir de sosyal güvencelerinin olmamasında yakınıyor.
“BİZDE İNSANIZ ÇELİKTEN YAPILMIŞ DEĞİLİZ”
Esnafın Köşesinde Urfahaber24.com muhabiri Mustafa Bayar'a konuşan Fırıncı Hüseyin Durmuş,
Derneğimizden işçisine kadar esnafımız sorunludur, işçi yetişmiyor, işçinin ötesinde kimse fırıncılık yapmıyor.  Fırıncılık çok zor bir iş üstelik yaptığımız işin karşılığını da alamıyoruz. Bu nedenle işçi bulamıyoruz, ben patron olarak açım işçim daha da kötü bir durumda. Dernek önlem alamıyor bu konuda.  3 tepsi getirip pişiriyor vatandaş ekmeksiz tepsi götürüyor ben oduna para veriyorum, işçiye para veriyorum, vergimi dört dörtlük veriyorum ama ekmek almadı mı para kazanamıyorum" diye dert yandı.
"Gerek dernek, belediye, maliye kime işi düşüyorsa bu işin çözümünü yapmaları lazım" diyen Durmuş, "biz köle değiliz, tepsi pişirip parasını alamıyoruz daha ötesi tepsi pişirip ekmek bile almıyorlar . Unu peşin, odunu peşin alıyoruz. Ben ekmek parasını vatandaştan istediğim zaman bana sen esnaf değilsin diyor, önümüz Ramazan ve o ay da işçi saat 14.00'da iş başı yapacak akşam 20.00'a kadar bu da bir sıkıntı buna da çözüm bulmak lazım. Bizde insanız çelikten yapılmış değiliz bize de anlayış gösterin" ifadelerini kullandı.
"BİZ KÖLE DEĞİLİZ”

Fatih Fırın işletmecisi Yasin Güneş ise şöyle konuştu; "18 Yıldır fırıncılık yapıyorum ve fırıncılığın bu kadar  düşeceğini hiç bilmiyordum. Çünkü bize fırıncılık dedikleri zaman meslek olarak altın bilezik demekti. Ama yanılmışız, ateşin önünde yanmakmış. Patlıcan, isot pişirmekten yorulduk. Ocağın önünde yazın sıcaklık 120 dereceyi buluyor,  her zaman memur hakkı diyorlar kimse demiyor bu fırıncın hakkı ne oldu? Bu fırıncı insan değil mi, sigortamız yok fırıncı insanca bile ölmemiş ya kalp krizinden yada değişik bir şekilde ölmüş. Fırıncılık mesleği kalkmak üzere çünkü işçinin burada aldığı ücret 20-30 lira evli, çocuğu var yani 20-30 lira ile geçimini yapabilirimi? Asgari ücret bin lira artı birde sigortaları var. Ama fırıncılar öyle değil 600 lira alıyor üstelik sigortası da yok. Kimse artık iş öğrensin diye çocuklarını çırak olarak bile göndermiyor. Fırıncılık kolay meslek değil ekmek çıkarıyoruz, milletin karnını doyuruyoruz artık milletin de bizi görmesi lazım o kadar pişirme yapıyoruz,  hiçbir zaman pişirme parası almadık eskiden pişirme vardı şimdi pişirme parası almak istediğimizde halk ayaklanıyor.  Vatandaş telefon açıp gel tepsimiz evden al gidip 10. kattan tepsiye alıp pişiriyoruz. Bu seferde gel biberim var onu da al diyorlar. Bunlarda çok yorucu işler, bir binaya çoğu defa gidip tepsi alınıyor, ekmek veriliyor ama kimse demiyor bu çocuk çok yoruluyor buna bir bahşiş vereyim.  Bu ekmeği getiren benim kölem mi, hamalım mı peygamberimiz zamanında bile böyle bir şey yoktu insanlık diye bir şey kalkmamış


Kaynak: Mustafa Bayar / Urfahaber24.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.