banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Strandberg

Urfa'daki LPG vurgunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde,”Son yıllarda Halkların Demokratik Partisi (HDP)  ve Şanlıurfa’daki birçok sivil toplum örgütü ile birlikte yurttaşlar Şanlıurfa’da LPG fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerinde ve çevre illere nazaran aşırı yüksek olmasını özellikle sosyal medyada sıkça dile getirmelerine rağmen sorun bir türlü çözülememektedir.

Son olarak Şanlıurfa barosunun duruma tepki olarak yaptığı açıklamada Akaryakıt istasyonlarının kendi aralarında yapığı anlaşmanın mağduriyet yarattığını ve Türkiye genelinde yapılan indirimlerin Şanlıurfa’daki fiyatlara yansımadığına yönelik tepkilerini ortaya koydular. Açıklamada;  “Son zamanlarda şehrimizdeki LPG fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar, rekabet kavramını ortadan kaldırmış ve tüketiciyi mağdur etmiştir. İki hafta öncesine kadar ilimizdeki petrollerde 2.95-3.00 TL aralığında olan LPG fiyatlarında Türkiye genelinde %15 indirim yapılmasına rağmen ilimizde bir anda önceki fiyatın üzerine 35-40 kuruş daha ekleme yapılarak LPG litre fiyatı 3.35-3.40 TL aralığında satılmaktadır. LPG’nin litre birim fiyatlarında indirim yapılmasına rağmen çoğu dağıtıcı istasyonların kendi aralarında anlaşmaları suretiyle tüketiciye yansıttıkları bu durum şehrimizde LPG’li araç kullanan birçok sürücüyü mağdur etmiştir”

Hazırlanan basın açıklamasını yapan Urfa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Avukat Eyüp Sabri Ahmer, “Şehrimizde faaliyet gösteren tüm petrol istasyonlarının LPG litre fiyatlarını yeniden gözden geçirmelerini aksi halde ilgili kuruluşlara şikâyet edeceğimizi ve suç duyurusunda bulunacağımızı halkımızla paylaşmak isteriz ”.

Açıkça anlaşıldığına göre, Şanlıurfa’daki Petrol istasyonları kendi aralarında anlaşarak hem rekabeti ortadan kaldırarak tüketicileri mağdur etmektedirler hem de yasal zorunlulukları yerine getirmemektedirler. Konu ile ilgili olarak üst birim olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun fiyatlar üzerindeki tek etkisi, dağıtım şirketlerinin web sitelerinde belirttikleri rakamın üzerinde fiyatla satış yapmaları halinde yaptırım uygulamaktadır. LPG dağıtım istasyonları ise kendi web sitelerinde LPG litre satış fiyatını yüksek göstererek hile yaparak kanunları dolanmaya çalışmışlardır.

Bu bağlamda;

Şanlıurfa’da LPG fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerinde ve çevre illere nazaran aşırı yüksek olmasının temel gerekçesi nedir?

Şanlıurfa’daki Akaryakıt istasyonlarının kendi aralarında yaptıkları tekelleşme iddialarına dair Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?

Türkiye genelinde LPG’ye yapılan indirimlerin Şanlıurfa’daki fiyatlara neden yansıtılmaktadır?

LPG satışlarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmiş bir alt ve üst sınır var mıdır? Böyle bir sınır varsa bu sınır nasıl belirlenmektedir? Bu durumun takibi ve denetimi nasıl yapılmaktadır?

LGP satışı yapan akaryakıt istasyonlarının serbest ticaret bağlamında her birisi kendi fiyatlarını belirleme imkânları var mıdır? “ifadelerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bozovali 5 yıl önce

Ben bu gun antep kadoil petrolden 2.70 tl ye gaz aldim urfada 3.39 fark 69 kuruş

Avatar
Hasadam 5 yıl önce

Sayin Bozovalı UrfacAyntep in 1960 lardaki hali yani 50 yil gerisinde