banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Urfa Haber Balıklıgöl

PVC dönüşümünde ekonomik kriz yaşıyor

Kapı ve pencerelerde kullanılan PVC’nin atıkları, fabrikalarda geri dönüşüm yapıldıktan sonra pis su borusuna dönüştürülüyor. Yaşanan olaylardan dolayı bu sektörde çalışan işçiler sıkıntılı günler yaşıyor.

15 Temmuz darbe girişimi ve yaşanan çatışmalı süreçten dolayı Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yatırımların yetersizliği, inşaat sektörünün gerilemesi PVC sektörünü olumsuz etkilerden, PVC’den arta kalan atık ve kalıntıları toplayan işçiler de olumsuz etkilendi.

Konu hakkında İLKHA’ya konuşan PVC atık dönüşümcüsü Mehmet Keskin, yaşadığı sıkıntıları dile getirerek ekonomik kriz yaşadıklarını söyledi.

Geçimini, PVC’nin atık ve kalıntılarını toplayıp fabrikaya götürerek sağlayan Keskin, geçen yıllara nazaran bu yılda iş düşüşü yaşadıklarını söyledi.

Keskin, “Şanlıurfa’da PVC malzemesi satıyorum ve onun hurdasını toplayarak geri dönüşümcülüğü yapıyorum. Daha önce işlerimiz iyiydi şimdi ise sıkıntı var. Bu sıkıntılardan biri iş düşüşü çok fazla olmuş. 10 esnafta biri çalışıyor. Bu çalışan esnaftan aldığımız PVC atıkları yetmiyor. Geçen yıl işimiz çok güzeldi. Yani geçen yıla göre bu yıl iş imkanı çok düşük. Sebebi ise yaşanan olaylardan, millet çekiniyor, korkuyor bu işi yapmaktan bundan dolayı iş düşüşü var.” dedi.

Aynı iş sıkıntısının diğer illerde de olduğunu söyleyen Keskin, “Sürekli Adıyaman, Şanlıurfa, Bozova, Besni, Antep, Birecik il ve ilçelerinde geziyoruz. İş imkanına baktığımız zaman her yer aynı seviyededir. Bir yerde düşüş olduğu zaman, her tarafta aynı düşüş yaşanıyor. Eskiden sattığımız ürünler daha fazlayken şimdi ise yüzde 50 yüzde 40 düşmüş. Mevsimlere göre baktığımızda ise yazın az çok oluyor ama kışın hiç olmuyor. Kışın daha çok düşüş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Anlaşmalı oldukları firmaların PVC atık ve kırıntılarını aldıklarını söyleyen Keskin, şöyle devam etti: “Anlaşmalı olduğumuz birçok firma var. Anlaşmalı olduğumuz bu firmalara getirimiz PVC malzemelerini metre türü olarak satıyoruz. Daha sonra ise PVC atıklarını ve kırıklarını kilo bazında alıyoruz. Alırken kiloda fiyat değişiyor. İyisi ve kötüsü olduğu için fiyatlar değişiyor. Anlaşmalı olduğumuz firmaların PVC atıklarını alıyoruz. Anlaşmalı olmadığımız firmalardan da arada bir alıyoruz. Bizim gibi bu işi yapanların hepsi aynı derecededir.”

Müteahhitlerin yaşanan çatışmalı süreçten dolayı inşaat dikmediklerine dikkat çeken Keskin, “Daha önce 3 kişiyle çalıyorduk şu anda sadece ben çalışıyorum. Daha önce 3 kişi olarak çalıştığımız yerde bir kişiye düştük. Bu sıkıntı her taraf için geçerlidir. Müteahhitler korkuyor iş yapmaya, korktuğu için de ‘iş yapsam satamasam ben ne yapacağım’ diye inşaat dikmekten çekiniyor. Halk da ‘yatırım yapalım yapmayalım mı’ hesabı yaparak çekiniyor. Bu sıkıntıları ulaştırmak için yetkililerle görüşmemiz olmadı." şeklinde konuştu.

Fabrikaya götürdükleri PVC atık ve kırık parçalarının pis su borusuna dönüştürüldüğünü söyleyen Keskin, son olarak şöyle konuştu: “PVC’nin atık ve kırık parçalarını fabrikaya götürüp geri dönüşüm yapıyoruz. Ekseri pis su borusu oluyor. Bu pis su borusu ucuz maliyet olduğu için, Türkiye’de bu işi yapanların sayısı çok fazladır. Bu işte herkes kendi çevresindeki atıklara bakıyor. Bunlardan kazanılan paralar açığı kapatmıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.” (Ramazan Casuk-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.