Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilip hayata geçirilen ve kendi elektriğini üreten Siverek Atık Su Arıtma Tesisi, tarımsal su kaynağı olarak ilçenin gelişmesinde önemli rol oynuyor.
İlçede daha önce yaşanan kanalizasyon atıklarının çevreye verdiği zararların önüne geçen tesis, gerek yapısı gerekse işleyişi bakımından bölgede bir ilk olma özelliğine sahip. Türkiye'de ilk kez bir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek hayata geçirilen Atık Su Arıtma Tesisi, uzman kadroların gözetiminde fiziksel ve biyolojik olarak arıtılan suyu tarımsal alanlar için elverişli hale getirerek doğayla buluşturuyor.
Aynı zamanda atık suyu biogaza çevirerek kendi enerjisini de üreten tesis, böylelikle işletme maliyetini düşürüyor. Kendi enerjisinin tümünü yine kendisi üreten tesis Türkiye'de birçok il için örnek projeler arasında yerini alırken, arıtılan su kalitesi Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi Genel Müdürlüğü'nde (ŞUSKİ) görevli Çevre Mühendislerince günün belirli saatlerinde sürekli olarak testlere tabi tutuluyor.
İçerisinde akvaryum balığı yetiştirilecek kadar temiz olan su, tüm işlemlerin ardından tarlalardaki ürünler için doğaya salınıyor. İlçenin en büyük ekonomik gelir kapısı olan tarımda kullanılan arıtılmış su sayesinde Siverek ekonomisi her geçen gün bir adım daha ileriye taşınıyor.
Tesislere giderek çalışmalar hakkında bilgiler alan ŞUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kızılelma ve daire başkanları, temaslarının ardından yaptıkları değerlendirmesinde Büyükşehir Belediyesinin sadece alt ve üst yapıda değil sosyal hayatın her yönünde refah düzeyini üst seviyeler çekmek için çalışmalar yürüttüğünü söyledi.