banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

SGK’DAN İŞVEREN 100 LİRALIK DESTEK

Konuyla ilgili olarak Sosyal güvenlik kurumu (SGK)'dan yapılan açıklamada şöyle denildi: Hepimizin malumu olduğu üzere bu ücret artışıyla birlikte sigorta primlerinde de bir artış yaşanmıştır. 6661 sayılı kanunla 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 68 madde ile işverenlerimize 2016 Ocak ayı ile 2016 Aralık ayları arasında geçerli olmak üzere hazine desteği verilmesi kanunlaştırılmıştır. Bu destek süreli bir destektir. Bu destek günlük 3,33 TL dir. Yani her bir sigortalı çalışan için sağlanacak 30 günlük destek 99,99 TL olacaktır.  

Destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında işyerinin 01.01.2016 tarihinden önce tescil edilmiş olup olmadığına göre farklılık bulunmaktadır. 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde günlük kazancı 85 TL (Aylık 2.550. TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı asgari ücret desteğinden yararlanılacak prim ödeme gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.  2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen işyerlerinde tüm sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı asgari ücret desteğinden yararlanılacaktır.   2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi,   2016 yılı için çalıştırdığı kişilerin sigorta primine esas kazançlarının tam olarak bildirilmesi ve primlerin süresinde ödenmesi gerekmektedir.

2015 yılı için ise işverenlerimizin  2016 yılında alacağı destek 2015 yılının aynı ayında sigortalı ve gün sayısıyla %10 artırımına denk gelen gün sayısı kadar olacaktır. İşverenimizin 2015 yılına ait prim borcu bulunması indirim almasına engel olmayacağı gibi taksitlendirme yapan işverenlerimizde bu destekten faydalanabileceklerdir.

 

BAŞVURUYA GEREK YOK ..

Bu Kanunda öngörülen asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerden başvuru şartı aranmayacak olup, usul ve esası genelgede açıklanacak olan şartları taşıyan işverenlerimiz, Kanun hükümlerinden herhangi bir işlem yapmaksızın yararlanacaklardır.

FAZLA ÖDENEN PRİMLER MAHSUP EDİLECEK…

Kanunda verilecek destek tutarı takip eden ayda tahakkuk edecek prim borçlarına mahsup edileceğinden, 2016/Ocak ayında çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek olan hazine desteği de 2016/Şubat ayına ilişkin prim borçlarından mahsup edilecektir. Dolayısıyla mahsuplaşma işlemi 2016/Mart ayında yapılacaktır.  2016/Ocak – Şubat ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesi ve muhteviyatı primlerin ödenmesi ile ilgili işlemler mevcut uygulamalar çerçevesinde yürütülecektir.

ARTIK TEŞVİK ALMAK İÇİN 10 İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYA GEREK YOK

İlimizde 6486  sayılı kanun olarak bilinen 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerleri için uygulanan 5+6 =11 puanlık indirim de ki işçi sayısı sınırı kaldırılmış olup,  1 işçi bile çalıştıran işverenimize  teşvik desteği sağlanacaktır. Böylece her 2 teşvikten faydalanan işverenlerimize asgari ücretin % 37,5 lik prim ödemesi yerine 26,5 prim ödemesi yapacaktır. Bu ortalama bir sigortalının priminde 181,00 TL indirim sağlayacaktır. Bu uygulamanın Usul ve esası genelgede açıklanacaktır. 

TEŞVİKLERDEN KİMLER YARARLANIYOR

Teşvik

İşyeri Sayısı

Sigortalı sayısı

6111(iş desteği sertifikalı destek)

717       

1.370   

6486 ( 10 işçi ve üzeri)

1940

37.000

4857( özürlü) 

112

371

5510( prim süresinde ödeyen)

5830

15.700

6322( ekonomi bakanlığı)

70         

6.620

Kültür ve ARGE

YOK

YOK

 

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ (SGDP) TARİH OLUYOR.

6663 sayılı yasanın 23 ve 24 maddeleri ile yapılan değişiklikle birlikte emekli aylığı bağlanmış olup da çalışmaya devam eden emeklinin aylığından 1 Mart 2016 tarihinden itibaren SGDP kesintileri yapılmayacaktır. Böylece yapılan düzenleme ile ticari faaliyeti bulunan emeklilerimizin aylıklarından son defa Mart 2016 maaşlarından kesinti yapılmış olacaktır.  Geçmişe dönük birikmiş SGDP borçları kesilmeye devam edecektir.

GSS BORÇLUSU GENÇLERE MÜJDE!

Günlerdir kamuoyunu meşgul eden GSS borçlarıyla ilgili olarak da 6663 sayılı yasanın 27 maddesi yeni düzenlemeler getirdi.  5510 sayılı kanunun 67 maddesinde yapılan değişikliğe göre “Ayrıca, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek ve bakmakla yükümlü olunan kişi ya da 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde sayılanlar hariç genel sağlık sigortalısı olmamak şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle, prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden faydalandırılır” denilmiştir. Bu uygulamanın Usul ve esası genelgede açıklanacaktır. 

GSS VE BAĞ-KUR BORCU OLANLARA ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortası ya da 4/b kapsamında olan BAĞ-KUR’  lular 60 günden fazla süresi geçmiş prim borçları olması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadırlar. 29.09.2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Genel Sağlık Sigortası ve 4/b kapsamında BAĞ-KUR’ lular borçlu olsa bile devlet ve üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden 31.12.2015 tarihine kadar ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkı sağlanmıştı.

Bu uygulama yapılan değişiklikle ücretsiz sağlık hizmeti 30.06.2016 tarihine kadar uzatıldı. Buna göre Genel Sağlık Sigortası ve 4/b kapsamında BAĞ-KUR borçlarından dolayı sağlık hizmeti alamayan sigortalılar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler 30.06.2016 tarihine kadar devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti alabileceklerdir. Bu uygulama sadece devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerindeki sağlık hizmetlerine ait giderler ücretsiz karşılanacak. Özel hastanelerde bu kapsamda sağlık hizmeti almak mümkün değildir. Ayrıca Ücretsiz sağlık hizmeti sadece hastanelerdeki muayene, tahlil ve tetkikleri kapsamaktadır. İlaç bedelleri kurumumuzca ödenmeyecektir. Bu hizmetten faydalanmakiçin herhangi bir işlem yaptırmaya gerek yoktur. İlgili hastane borçlu olanlar için provizyon seçerken MEDULA sistemi üzerinden uygun menüden giriş yapmaları yeterli olacaktır.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.