banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Urfa Balıklıgöl Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Şap Şanlıurfalıları mağdur etti



Türkiye’de birçok ilde görülen Şap Hastalığının Şanlıurfa’da da görülmesi halkı mağdur etti. Geçtiğimiz günlerde Eyübiye ilçesinde bulunan Koçören (Şahinler) Mahallesinde bazı hayvanlardan alınan numuneler incelenmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderildi.

Yapılan incelemelerin ardından hastalığın Türkiye’de şimdiye kadar görülmeyen Hindistan Nepal’den gelen Şap Hastalığına benzer bir virüs olduğu ortaya çıktı. Daha önce görülmediği için aşısı üretilmeyen söz konusu hastalığın ortaya çıkmasının ardından Bakanlık acil koduyla hastalığın çıktığı bölgeyi karantinaya aldı. Hastalığa karşı yeni aşı üretildiği belirtilirken, bu hastalığın yurt dışından kaçak yollarla getirilen hayvanlardan bulaştığı tahmin ediliyor.

Gazetecilerin ısrarına rağmen yetkililer tarafından konuyla ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmaması da dikkat çekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından düzenli aşı yapılmasına rağmen birçok ilde bu hastalığın ortaya çıkması bu yıl yapılan Şap aşılarında bir sorun olduğu iddiasını da beraberinde getiriyor.

Pazarın aniden kapatılması tüm halkı mağdur etti

Karantina bölgesinde bulunan Canlı Hayvan Pazarının herhangi bir uyarı yapılmadan aniden tedbir amaçlı ay sonuna kadar kapatılması hayvancılıkla uğraşan binlerce kişiyi mağdur etti.

Söz konusu hastalığın sadece büyükbaş hayvanlarda görülmesine rağmen küçükbaş hayvanlarının da pazara alınmadığı ilde; küçükbaş hayvan besleyen pazar esnafı, pazarın hemen yanındaki boş bir alanda toplandı. Büyükbaş hayvanların ise pazara getirilmediği görüldü.

Küçükbaş hayvanlarda herhangi bir hastalığın olmadığını ileri süren esnaf, duruma tepki gösterdi. Pazarın aniden kapatılmasından dolayı hayvan satmak için il dışından gelen birçok esnafın yer ve yem sorunundan dolayı mağdur olduğu ifade edildi. Şap Hastalığının ilde çıktığı duyulmasının ardından Şanlıurfa’dan et alan birçok büyük firmanın et alımını durdurduğu bunun da yine halkı mağdur ettiği belirtildi.

“Yetkililer herhangi bir konuda bize bilgi vermediler”

Konuyla ilgili konuşan esnaf Hüseyin Akkuş, “Hastalık var diye hayvan pazarı kapatıldı. Şimdiye kadar herhangi bir önlem alınmadı. Dün Koçören köyüne geldiler ve tahlil ettiler. Bunun sonucunda ‘Şap Hastalığı var’ dediler. Bundan dolayı 15 gün tatil yaptılar. Bu tatil bizi sıkıntıya koydu. Bunca millet rezalet çekiyor. Burası ile hayvan pazarı arasında bir fark yoktur ikisi de aynıdır. Neden öyle bir karar aldılar ki? Eğer sağlık içinse her tarafı kapatsınlar.” dedi.

Küçükbaş hayvan satıcıları olarak mağdur olduklarını dile getiren Recep Baztaç, “Küçükbaş hayvanlarda herhangi bir şap hastalığı yoktur. Sadece büyükbaş hayvanlarda var. Biz küçükbaş hayvan satıcıları mağdur olmuşuz. Alışveriş olmuyor, işlerimiz durmuş vaziyettedir. Geçen Çarşamba günü sabah hayvan pazarına geldiğimizde yetkililerin kapıda beklediklerini gördük. Yasak olduğunu dolayısıyla kapatacaklarını ilettiler. Herhangi bir konuda da bize bilgi vermediler.” ifadelerini kullandı.

“Ahırlar ve pazarın çevresinde temizlik yapılmalıdır”

Ahırların dış çevresindeki pisliklerden dolayı hastalığın çıktığını söyleyen diğer başka bir esnaf ise şöyle konuştu: “Burada koyun kestikten sonra pisliklerini atıyorlar. Dolayısıyla bunlar hastalıktır. Deseler ki ahırlarınızın içini temizleyin temizleriz. Onlar da ahırların ve pazarın dış çevresini temizlesinler. Koyun kesildikten sonra atılan pislikler göz önündedir. Tüm bunlar hastalık oluşturuyor.”

Hijyeniğin çok önemli olduğu Şap Hastalığından dolayı halkın bu mağduriyeti devam ederken pazarın çevresinde orta yerde kesim yapan kasaplar da dikkat çekiyor. Yasak olmasına rağmen hijyenik olmayan koşullarda kesilen hayvanların iç organlarının orta yere bırakılırken sokak köpeklerinin kesilen hayvanlardan arta kalanları yediği görüldü. Halk, yetkililerin bu konuda duyarlı davranmasını bekliyor. (Osman Gülebak/Ramazan Casuk-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.