banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR URFADA TRAFİK KAZALARI şehmuz özer ile anlaştı urfaspor kartalspor maçı

Şanlıurfa'daki soğan üreticileri dertli

İlçenin Tunçbilek ( Ali Sark ) Köyünde soğan ekerek çiftçilik yapan İskender Koç,”Alternatif ürün amacıyla soğan ekimi yaptım. Kışın 2 TL olan soğan fiyatı şimdi 20 kuruşa inmiş. Bize kilo başına 15 kuruş kalıyor. Bu fiyata satmamız durumunda, yaptığımız masrafın yarısını bile çıkaramıyoruz. Bunca emeğimiz boşa gittiği gibi borçlu da kalıyoruz. Bu durumda soğan üretimi yapan biz çiftçilerin tamamı iflas etmiş durumdayız.” dedi.

Soğan ekimi yapan çiftçilerden Seydi Hilzan ise,” 20 kuruşa bile birçok üretici müşteri bulamıyor. İşçi bedeli, tohum, gübre, elektrik bedeli ve benzeri masrafların tamamı ortada kaldı. Çok kaliteli soğan üretmemize rağmen mahsulümüz tarlada çürüyor. Ben ve çocuklarım aylardır gece gündüz çamurun içinde çalışıp soğan yetiştirdim. Fakat soğanlar tarlada çürüyor. Bunca masrafım ve emeğim çöpe gitti.” dedi.

İlçede ve çevrede soğan üretimi yapan birçok çiftçi var ve tamamı dertli. Çiftçilerin ortak talebi devletin ürünü ihraç etmek için girişimlerde bulunması doğrultusunda.

Maliyetin yüksekliği, elektrik sıkıntısı, bölgede yaşanan çatışmaların oluşturduğu sıkıntılara rağmen ayakta durmaya çalışan bölge çiftçileri ve özelikle soğan yetiştiricilerini zor günler bekliyor. Birçok çiftçi umudunu yetirdiğinden dolayı, çareyi çocuklarını batı illerine işe göndermekte buluyor. (Sabri Acet-İLKHA)

 

Anahtar Kelimeler:
SanlıurfaViranşehirSoğan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.