banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Fıstık üreticiler o uygulamayı istediler

Yağışın az olmasından dolayı fıstık veriminin düştüğünü belirten Birecikli fıstık üreticileri, Altınova (Hobap) sulama projesinin bir an önce uygulamaya geçmesini talep ettiler.

Bölgenin ekonomisini fıstığın ayakta tuttuğunu belirten Birecik Fıstıkçılar Hal Başkanı Suphi Aloğlu, fıstığın yetişmemesi durumunda bölge ekonomisinin ciddi zarar göreceğini söyleyerek, bölgenin gelir kaynağının yüzde 50'sini fıstıktan sağladığını bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Bu yıl yağışın çok az olduğuna dikkat çeken Aloğlu, "Altınova(Hobap) sulama projesi var bu projenin bir an önce uygulamaya konulması gerekiyor. Çünkü yeraltı sularımız bayağı çekildi. Halkımızda bundan faydalanamıyor. Bu nedenle ister istemez mahsulümüzde sıkıntılar yaşanıyor. Gelir düşüklüğü oluyor. Bu yıl Türkiye genelinde kuraklık oldu ama Birecik’te daha fazla kuraklık hissedildi. Bundan dolayı fıstık mahsulümüzün verimleri az oldu." dedi.

Havaların çok sıcak olmasın ve yeraltı sularının azalmasından dolayı fıstık veriminin düştüğünü söyleyen Aloğlu, "Fış fıstık oranı yüzde 20 ile 25 oluyor. Geçen yıla göre fıstıklarına su verenlerin mahsulleri yüzde 60 oranında artarken su veremeyen çiftçilerimizin fıstıkları ise yüzde 30 eksilme oldu. Bu yıl yağışların az olması ve hava sıcaklığının çok yüksek seyretmesinden Baklavalık fıstığın rekoltesi az oldu. Baklavalık boz fıstık normalde 30 gün Fıstık Hali’ne gelirken fıstıkların erken kızarmasıyla bu yıl sadece 10 gün geldi." ifadelerini kullandı.

Fıstık fiyatları hakkında da bilgi veren Aloğlu, "Kırmızı fıstığın fiyatı bugün 15 ile 17 TL arasında satılıyor. Baklavalık boz kavlak fıstık ise 18 ile 21 TL arasında satılıyor. Bir an önce ihracat yapılması gerekiyor. 3 yıl önce ki fiyat ile şimdiki fiyat aynı yani şu anda bu fiyat masrafı zor karşılıyor. Fıstığın masrafa çok fazla olduğundan şu anda ki fiyat değerinde değil. Bir fıstık ağacı 15 yılda yetişiyor." şeklinde konuştu. (Bahattin Coşkunkan İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.