banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Şanlıurfa'da beyaz altına kuraklık darbesi

Bu yıl yağışların az olması kuru tarım yapılan bölgeleri olumsuz etkilediği gibi sulu tarım yapan bölgeleri de olumsuz etkiledi. Yaşanan kuraklıktan dolayı kuru tarım yapan çiftçilerin birçoğu umduğunu bulamazken sulu tarım yapıldığı Harran Ovasında pamuk eken çiftçiler de bundan nasibini aldı.

Bu yıl yeterli derecede yağışın olmaması ve hava şartlarının dengesiz olmasının pamuğu olumsuz yönde etkilediğini ifade eden pamuk çiftçisi, kuraklık ve sık görülen haşerelerden dolayı birçok çiftçinin kuruyan pamuğunu ikinci hatta üçüncü defa ekmek zorunda kaldığını söyledi.

Kışın yeterli derecede yağmurun yağmamasının pamuk tarlalarında sorun oluşturduğuna dikkat çeken Fethi Öztürk, “Bu yıl kışın yağmurun az olmasından dolayı pamukta kuruma olduğu gibi haşere de çok görülmeye başlandı. Bölgede daha çok kesici kurt görülüyor. Bundan dolayı tarlalarını ikinci defa hatta üçüncü defa ekenler oldu. Bildiğimiz kadarıyla kışın yeterli derecede bir yağmur ve kar yağmazsa haşerat çok oluyor. Bu yüzden de tarlada fazla haşerat kaldığı için pamuk ekildiğinde pamuk zarar görüyor.”

Bu sorunun giderilmesi için özel mühendisleri aradıklarını belirten Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Resmi yerlere değil de özel mühendisleri çağırdık. İlaç uygulaması yapıyoruz. Özel mühendisler takip ediyorlar. Tarım İl müdürlüğünden geçen yıl gelmişlerdi ama bu yıl hala gelmemişler. Belki bugünlerde gelirler. Tabi bir haşere bitiyor diğeri başlıyor yani bu mücadelemiz bitmiyor.”

Öztürk, “Çiftçilik insanı ne öldürür ne de yaşatır bunun ortası bir şey. Bazı yıllar fiyatlar yüksek olursa bir şeyler bırakır. Ama fiyatlar düşük olduğu zaman başa baş gidiyor. Elimizde bir destekleme kalıyor. Destekleme olmazsa bence hiç kimse pamuk bile ekmez.”

Mevsimin kurak geçmesinin pamukta sorunlara sebep olduğunu belirten Mahmut Öztürk ise “Bu yıl mevsimin kurak geçmesi pamuk açısından sıkıntılı oluyor. İlkin havalar kurak geçtiği gibi kurak sonra da devam etti. Hala yağmur yoktur. Kuru yerlerdeki ekinler zaten kurudu. Sulu olan yerlerde ekinler için fazla sorun olmadı ama yağmur Allah’ın rahmetidir yağması bir başkadır. Pamuk için havaların dengesiz olması sıkıntılı oluyor pamuk çalışmıyor. Özellikle geceleri havaların soğuk olması pamuğun gelişimini çok etkiliyor. Biliyorsunuz pamuk sıcağı seven bir bitki türüdür. Ektiği pamuk olmadığı için ikinci defa ekmek zorunda kalan çiftçiler oldu.” diye konuştu. (Osman Gülebak, İbrahim yılmaz- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.