banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Son zamanlarda sürekli olarak dile getirilen raylı sistem hakkında bir basın açıklaması yapan Özel Halk Otobüsleri dernek başkanları, 20 km'lik raylı sistemin maliyeti 450 milyon TL gibi yüksek bir maliyete sahip olduğunu belirtti.
Bu proje yüksek maliyet gerektiren bir projedir. Arsa fiyatlarının İstanbul gibi büyükşehirle yarıştığı ilimiz km başı maliyetlerin en düşüğü, Gaziantep ilindeki rakamlar baz alındığında 20 km'lik osmanbey kampusunun raylı sistem maliyeti 450 milyon TL'lik gibi bir yüksek maliyeti çıkmaktadır. 
Bu projenin hayata geçirilebilmesi için büyük bir finansmanın olması lazım şu an Türkiye'nin en borçlu olan belediyesi arasında yer alan Şanlıurfa belediyesi bu kaynakları nasıl ve nereden ne ile sağlayacak. Bir başka problem ise "9.kalkınma planında yer alan madde ise, raylı sistem projeleri, alternatif toplu taşıma sistemlerinin yetersiz kaldığı, sistemin işletmeye açılması için öngörülen madde yıl için doruk saat yolculuk talebinin tek yön de asgari 15 bin yolcu taşıma düzeyinde gerçekleşmesi beklenen koridorlarda planlanacaktır" maddesi yer almaktadır.
Bu yatırımın izin verilebilmesi için, Raylı sistemin kurulacağı düşünülen güzergâhtaki saatlik yolcu talebi ise toplamında 15 bin olması gerekmektedir. Oysa raylı sistemin kurulması düşünülen Osmanbey Kampusu'nun toplam nüfusu 15 bin'dir. Yakın vadede bu yerleşkenin nüfusun da ciddi bir artış düşünülemez. Çünkü 20 km'lik yol boyunca yolun alt ve üstündeki alanlarda imar izni yoktur.
Osmanbey güzergâhın da hafta sonları ise yolcu taşıma talepleri %80 düşmektedir. Bir de buna 3 aylık yaz tatili eklenince bu süre toplamda 5 aylık gibi uzun bir zaman dilimi olmakta. 
Yıllardan beridir sürekli gündeme gelmekte olan raylı sistem projesi ama bir türlü proje yapım aşamasına geçilmemekte. Raylı sistem düşüncesinin gerçeklikle hiçbir alakası bulunmamaktadır. 
TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye'nin en büyük 5.şehri olması beklenen ilimiz şehir planlanmasında önümüzdeki 20 yıllık bir plan perspektifinde uydu kentler diyebileceğimiz TOKİ, Karaköprü, Osmanbey ve Yenice bölgelerinde kurulacak olan kentsel dönüşüm ve planlama ile bu bölgeleri birbirine bağlayacak "Raylı Sistem" planlanmalıdır.

KEYNES'İN, KISA VADE VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
Ünlü iktisatçı Keynes'e sorulan bir soru üzerine ekonomi politikasının işe yarayıp yaramayacağına verdiği cevap " bu politikalar kısa dönemde işimize yarar, uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız" demiş. 
Uzun vadede yapılacakları yukarıda sıraladık. Ancak şimdi neler yapılmalı sorusuna Osman Bey Kampusu'ndan başladığımızda en önemli problem TOKİ-Osman Bey direk hattı, Karaköprü-Osman bey direkt hattı, Eyyübiye-Osman bey hatlarının gayrı faal olmasıdır. 
Toplu taşıma özel sektördeyken bu hatların her birinde 4 araç çalışırdı.  Bu araçların Belsan A.Ş'ye geçmesinden sonra bu hatlar ortadan kaldırıldı. Bu hatlar tek ödeme yaparak Osmanbey'e gitmek için oluşturulmuş hatlardır. 
Her konuşmasında 10 yıl sonra olabilecek raylı sistemi gündeme getiren sayın rektörümüz acaba bu hatlar için belediyeye bir talebi oldu mu merak ediyoruz?
Belsan A.Ş'nin hizmet mantığı içinde değil de para kazanmak üzerine işletmecilik yaptığından dolayı bu hatlarda otobüs çalıştırmıyor. Biz bu konuda defalarca basın açıklaması yaptık ama dinleyen olmadı.
Sonuç olarak Fakıbaba Belediyesi toplu taşıma işini eline yüzüne gözüne bulaştırmıştır.24  aylık sürede 40 milyon TL zararla ve halen aylık 2 milyon TL'lik zararla ne yaptıklarını kendilerinin de bilmediği bir kaos ortamındayız. 
Esnafın geçen ay 200 üyesiyle yaptığı ve sorunları çözmek için belediyeye götürdüğü çözüm önerileride, üzerinde müzakere bile yapılmadan reddedilmiştir. Önümüzdeki 10 aylık sürede yeni büyükşehir belediyesi gelinceye kadar bu kaos devam edecektir.

Aşağıdaki tabloda başka illerdeki km başı raylı sistem maliyetleri

Şehir

Hat

Mesafesi

Toplam Maliyet

1 (bir) km Maliyeti

------------

GAZİANTEP

----------------------------

Ünv.-Burç-TCDD

------------

10 km

-----------------------

150 milyon Dolar

-----------------

23,8 milyon TL

İSTANBUL

Kadıköy-Harem-Kartal

22 km

352 milyon Dolar

25,4 milyon TL

ANTALYA

Kepezaltı-Merkez-Meydan

11,1 km

300 milyon TL

27,3 milyon TL

BURSA

Bursaray

17 km

546 milyon Mark

37,3 milyon TL

KONYA

Konulaş

18,5 km

475 milyon Dolar

40,8 milyon TL

İSTANBUL

Aksaray-Havalimanı

20 km

550 milyon Dolar

43,7 milyon TL

İSTANBUL

Üsküdar-Altunizade

11,5 km

400 milyon Dolar

55,3 milyon TL

İSTANBUL

Otogar-Bağcılar

4,5 km

173 milyon Dolar

61,1 milyon TL

İSTANBUL

Bakırköy-Avcılar-Beylikdüzü

21 km

815 milyon Dolar

61,7 milyon TL

İSTANBUL

Aksaray-Yenikapı

700 mt

28 milyon Dolar

63,6 milyon TL

İSTANBUL

Göztepe-Ümraniye

5 km

200 milyon Dolar

63,6 milyon TL

İSTANBUL

Tepeüstü-Samandra

9,5 km

400 milyon Dolar

66,9 milyon TL

ADANA

Adana

13,3 km

596 milyon Dolar

71,2 milyon TL

ANKARA

Ankaray

8,7 km

549 milyon Mark

73 milyon TL

İSTANBUL

Kartal-Kurtköy Havalimanı

9,6 km

450 milyon Dolar

74,5 milyon TL

İZMİR

1.Aşama

11,5 km

600 milyon Dolar

82,9 milyon TL

İSTANBUL

Galata-Pera

573 mt

179,5 milyon Frank

Anahtar Kelimeler:
UrfaSanlıurfaRaylı Sistem
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.