banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Pirhalil Sanlıurfa Rogers Kassım Mato

Nurettin Nebati Başkanlığında 81 ilinde gerçekleşecek toplantının ilki Urfa'da yapıldı

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati başkanlığında, ilki Şanlıurfa’da gerçekleştirilen istişare toplantılarında konuşan Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa’nın potansiyellerini tam anlamıyla kullanabilmesi, sıkıntılarını çözmesi için “Kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapmak ve buna göre de şehrin gideceği noktayı, ulaşacağı hedefleri belirleyip, her anlamda bir şehir vizyonu ortaya koymaya ihtiyacımız var” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen İş Dünyası Temsilcilerini Dinleme Toplantıları’nın ilki, Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati başkanlığında, Şanlıurfalı sanayici ve işadamlarının katılımıyla Şanlıurfa Polisevinde gerçekleştirildi. Şehrin ve Türkiye’nin ekonomik verilerinin değerlendirildiği toplantıların ikincisi ise GAPTEM Tesislerinde sivil toplum kuruluşları ve mesleki kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

VALİ ERİN: ÖZEL SEKTÖR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Polisevinde düzenlenen toplantının açılışında bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleşecek olan toplantıların ilkinin Şanlıurfa’da yapılmasının büyük anlam ifade ettiğini belirterek, Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’ye teşekkür etti.

Şanlıurfa’nın ekonomisini ileri seviyelere taşımak için sık sık iş çevreleri ile bir araya geldiklerini ve istişarelerde bulunduklarını belirten Vali Erin, Şanlıurfa’nın şu anda bulunduğu gelişme ve kalkınma noktasının çok ilerisinde olan bir şehir olduğunu söyleyerek, “Şanlıurfa’nın tarımda, turizmde, sanayide, ticarette ve tüm sektörlerde potansiyelinin çok cüzi bir miktarını kullanabilen bir şehir olduğunu ifade etmek lazım. Sahip olduğumuz zenginlikleri toplum refahına yönelik kullanılması anlamında nerelerde eksiğimiz ve sıkıntılarımız varsa bunların üzerine kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapmak ve buna göre de şehrin gideceği noktayı, ulaşacağı hedefleri belirleyip, her anlamda bir şehir vizyonu ortaya koymaya ihtiyacımız var” dedi.

Kamu kaynaklarının Şanlıurfa’ya aktarılmasında hiçbir problem olmadığını, son 16 yıl içinde kamu yatırımlarında en fazla kamu yatırımı alan ilk on şehir içinde Şanlıurfa’nın bulunduğunu dile getiren Vali Erin, dolaylı desteklemeler hariç Şanlıurfa’ya yıllık ortalama 1 milyar TL’lik kamu kaynağı geldiğini söyledi.

Sadece geçen yıl çiftçilere ödenen destekleme miktarının 1 milyar lirayı bulduğunu hatırlatan Vali Erin, desteklemeler ve diğer kamu yatırımları ile birlikte son 16 yılda Şanlıurfa’ya 38 milyar TL’lik kaynak aktarıldığını ifade ederek, “Böylesine büyük kamu kaynakları aktarılan Şanlıurfa’nın son yirmi yıl içindeki değişimini görüyoruz. Ancak özel sektörün, Şanlıurfa’nın yatırım yapma, üretim yapma anlamında yeterince elini taşın altına koymadığını da görüyoruz. Geçen yıl kuruluşunu tamamladığımız Gıda İhtisas OSB ve diğer ihtisas OSB’lerde üretim ve istihdamı artırmaya yönelik çalışmalarımızın meyvelerini verdiğini görmekten de mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Şehrin son derece genç ve çalışma yaşında olan nüfusu paralelinde işsizlik rakamlarını değerlendiren Vali Erin, 2014-2016 yılları arasında işsizlik rakamının yüzde 17 civarında seyrettiğini, 2015’ten itibaren azalmaya başladığını kaydederek, işgücüne katılma oranının 2014’te yüzde 35 iken, 2018’de yüzde 40’ın üzerine çıktığını söyledi.

Şanlıurfa’nın ekonomik yatırımlar ve istihdam rakamlarının iyileşmesinde alınan teşvik belgesi ve yapılan büyük ölçekli yatırımların etkili olduğunu belirten Vali Erin, 2005 ile 2011 arasında 222 teşvik belgesi alındığını ve toplam 800 milyon liralık yatırım ile 5800 istihdamın öngörüldüğünü, 2012 ile 2017 arasında ise 750’ye yakın teşvik belgesi alındığını kaydetti. 2017 sonunda öngörülen sabit yatırım bedelinin 4,5 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Vali Erin, bu yatırımlarla sağlanması öngörülen istihdamın ise 37 bin olduğunu ifade etti.

Bu rakamların Şanlıurfa için sevindirici gelişmeler olduğunu değerlendiren Vali Erin, “Bunu koruyup yükseltmemiz lazım. İstihdamda bir iyileşme olduğunu görmemiz mümkün. Türkiye’de son dönemde yaşanan ve nereden geldiğini bildiğimiz ekonomik saldırılara rağmen Şanlıurfa’da iyiye yönelik gelişmeler devam ettirilirse, bölgede ve Türkiye’de öncü şehirler arasına yerleştirmemiz mümkün olacaktır” diye konuştu.

BAŞKAN ÇİFTÇİ: POZİTİF DÜŞÜNMEMİZ LAZIM

Şanlıurfa’nın gerek tarihi ve turistik imkânları, gerekse tarımsal alanlar ve tarıma dayalı sanayisi ile bölgede parlayan bir yıldız olarak yoluna devam ettiğini ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise, insan kaynağının çok önemli olduğunu söyledi.

Belediye olarak en çok insan kaynağı üzerinde durduklarını ifade eden Başkan Çiftçi; “Çünkü tüm imkânları harekete geçiren insandır. Biz insanı girişimci, planlamacı ve diğer piyasalarda Pazar arayan bir unsur haline getirmediğimiz zaman, altın üzerinde olsak, tüm kaynaklarımız mükemmel de olsa bunu zenginliğe dönüştürmemiz mümkün olmayacaktır” dedi.

Şanlıurfa’nın bir tarım şehri olduğunu, fıstığın yüzde 36’sını, pamuğun yüzde 47’sini ürettiğini ve her iki ürünün fiyat ve rekoltesinde güzel sonuçlar elde edildiğini dile getiren Çiftçi, Göbeklitepe’nin UNESCO dünya kültür mirası listesine alınmasıyla şehrin turistik potansiyelinde de bir hareketlilik yaşanmaya başladığını, daha önce en fazla 700 bini bulan turist sayısının geçen yıl 800 bin, bu yıl ise 1 milyonun üzerine çıktığını, şehrin turizm hedefinin 2 milyon turist olduğunu söyledi.

Konuşmasında iş dünyasına tavsiyelerde bulunan Başkan Çiftçi, büyük hammadde kaynağı ve işgücüne rağmen ilin ihracat rakamının 150 milyon dolarda kaldığını, bunun da insan kaynağının doğru değerlendirilmemesinin sonucu olduğunu ifade etti.

Girişimcilik noktasında kentin tembel davrandığı gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini kaydeden Çiftçi, “Aksi halde tüm imkânları sayar, kaynakları ortaya koyar fakat zenginleşme, ihracat, üretim noktasında geride kalan bir şehir olmaya devam ederiz. Negatif değil, pozitif düşünmemiz lazım. Ülkemizin durumu ortada. Bizler, kalkınmanın yerelden başlayacağını ve bunun sağlıklı bir kalkınma modeli olacağına inanıyoruz. İş dünyası, sivil toplum ve kamu kuruluşları olarak yerelden kalkınma planına destek vermemiz lazım. Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak yatırımcının önünü açma noktasında bazı kararlar aldık, elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Gerek planlama, gerek tahsis işlemleri açısından Valiliğimizle birlikte açılışını gerçekleştirdiğimiz Gıda OSB’nin altyapısı için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda su şebekesi çalışmalarımız yürütülüyor. Yine hayvancılık alanında şehrimizi bir nokta ileriye taşıyacak Besi OSB’de de yol ve altyapı hizmetleri belediyemiz tarafından karşılanıyor” dedi.

Belediyeciliğin artık boyut değiştirdiğini, şehrin sosyal ve ekonomik anlamda ilerlemesi için klasik hizmetlerin yanında ek sorumluluklar aldığını ifade eden Çiftçi, Büyükşehir Belediyesinin kalkınmaya yönelik planlama yapan, kurumsal işbirliklerine önem veren bir yapıya kavuştuğunu, çok güzel ortak projeler ortaya konduğunu dile getirerek, “Ama özel sektörün hareketlenmesi lazım. Bunu net bir şekilde ifade ediyorum. Özel sektörün, tüm umut bende diyerek ayağa kalkması gerekiyor. Ayağa kalkarsa, Şanlıurfa’da hem istihdam noktasına hem de üretim ve pazarlama noktasında çok büyük gelişme kaydedeceğiz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra basına kapalı devam eden ve sanayicilerin soru ve önerilerini Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati’ye iletme imkânı bulduğu toplantı, öğleden sonra da sivil toplum ve mesleki kuruluş temsilcilerinin katılımıyla GAPTEM tesislerinde devam etti.

Ekonomik talep ve beklentiler konusunda şehrin tüm kesimlerinin katıldığı toplantılarda notlar alan Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ve beraberindeki heyet, ikinci günün sonunda Şanlıurfa’dan ayrıldı.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.