banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Kadim Şehir Şanlıurfa’nın Yöresel Lezzetleri

Kadim Şehir Şanlıurfa’nın Yöresel Lezzetleri

Şanlıurfa veya kısaca Urfa, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilimizdir. Geçmişten bu yana çeşitli kültürlerle etkileşime geçen bu güzide ilin mutfağı, doğal olarak çok çeşitlidir.

Bir şehri tanımanın tek yolu o şehrin sokaklarını gezmek değildir, ayrıca o ilin yöresel yemeklerini tatmalı, kültürünü tanımalısınız. Peki, yolunuz bir gün Şanlıurfa'ya düşerse hangi lezzetleri denemelisiniz? Şanlıurfa meşhur yiyecekleri dediğinizde aklınıza neler geliyor neler değil mi? Sizin için araştırdık ve derledik, işte bu güzide ilin en meşhur yöresel yemekleri!

Şanlıurfa'nın Pizzası: Ağzı Açık

Bir hamur işi için çok değişik bir isme sahip olan ağzı açık, aynı ismi gibi sizin ağzınızı açık bırakacak inanılmaz bir tada sahiptir. Yöre halkının en sevilen lezzetlerinden biri olan bu hamur işinin harcını yer yerde bulmak ise çok mümkün değil. Doğu Anadolu mutfağının da iyi tanıdığı bu hamur işinin kökeni Şanlıurfa'ya ait olmakla birlikte şehirde çok yaygın olan bu lezzete her lokantada rastlayabilirsiniz. Fiyatı oldukça makul olan bu hamur işini çayla ya da kolayla beraber tüketebilirsiniz.

Lezzeti Unutulmaz: Üzlemeli Pilav

Belki de bu yemeğin adını daha önce hiç duymadınız ama üzlemeli pilav, Şanlıurfa'da oldukça yaygın olan bir lezzet çeşididir. Genelde ana öğün olarak öğle yemeklerinde ya da akşam yemeklerinde tüketilen bu pilavın tadı ne pirinç pilavına ne de bulgur pilavına benzer. Yemeğin yapımında pirinç kullanılıyor ama kuzu eti, yarılmış nohut ve kuru üzümün pekmezle harmanlanarak pirincin üzerine serpilmesi tadı baştan aşağı değiştiriyor. Pekmez kelimesini okuyunca bir önyargınız oluşmasın çünkü bu yemek yöre halkının bağımlısı olduğu, damak tadına hitap eden bir pilav çeşididir. Yolunuz Şanlıurfa'ya düşerse muhakkak tatmanız gereken bu yöresel lezzeti, hemen hemen her lokantada bulabilirsiniz. Fiyatı oldukça makul olan bu pilavı isteğinize göre kola, isteğinize göre ayran ile birlikte tüketebilirsiniz.

Kendine Has: Söğülme

Kökeni Şanlıurfa'ya dayanan söğülme, yöre halkının severek tükettiği ve bağımlısı olduğu bir başka lezzettir. Etli sebzeli bir yemek türü olan bu enfes yemek, Anadolu halkı tarafından patlıcan salatası olarak da bilinir.

Genelde akşam yemeklerinin yanına meze olarak konulan söğülme, Şanlıurfa'nın hemen hemen her lokantasında da bulunur. Fiyatı uygun olan hatta zaman zaman yemeğin yanına ücretsiz olarak servis edilen bu etli sebzeli yemeği, Şanlıurfa'ya gittiğiniz zaman mutlaka denemelisiniz.

Meşhur mu Meşhur: Urfa Kebabı

Şanlıurfa’nın en tanılan lezzetlerinden biri olan Urfa kebabı, Adana kebabına göre daha az acıdır. Bu kebaba ülkenin her yerinde denk gelebilirsiniz ama her şey yerinde güzel yani bu lezzeti tatmanın en doğru adresi elbette ki Şanlıurfa’dır.

Fiyatını makul olarak nitelendirebileceğimiz bu Urfa kebabı, zırhta çekilmiş sade kebap olarak hazırlanır. Yöre halkının bağımlısı olduğu bu lezzeti sofranıza getirmek isterseniz https//tarifdefteri.net adresini ziyaret edebilir ve bu enfes dönerin tadına kendi elinizden bakabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.