banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Piyasalar Şokta! Dolar ne kadar oldu? Altın rekora koşuyor

İngiltere'de dün yapılan ve sonuçları bu sabah belli olan referandum sonrasında piyasalar darma duman oldu. Dolar 3 TL'yi aşarken Altın fiyatları rekor kırdı. 

Dolar/TL, İngiltere'de dün gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından 3,00'ın üzerini gördü.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Birleşik Krallık'ta AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı.

Sterlin/dolar paritesi yüzde 10'un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana en düşük seviye olan 1,3230'u görürken, küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikle yatırımcıların risksiz varlıklara yönelmesi dikkati çekti. Dolar/TL 3,0040'ı görmesinin ardından saat 09.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 3,6 artışla 2,9650 seviyelerinde dengelenirken, sterlin/TL yaklaşık 14 ayın en düşük seviyesi olan 3,9252'yi gördükten sonra şu dakikalarda 4,0350'den işlem görüyor.

Azalan risk iştahı ile altın fiyatları ve gelişmiş ülke tahvilleri değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sert bir şekilde düştü. Şu dakikalarda dolar karşısında, Güney Afrika randı yüzde 8, Meksika pesosu yüzde 6, Macaristan forinti yüzde 5, Endonezya rupisi yüzde 1,5 değer kaybetti.

Dün akşama kadar referanduma ilişkin yayımlanan anketlerde AB'de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda son dakikaya kadar iyimserliğin hakim olmasına neden olmuştu. Bu iyimserlikle dolar/TL dün yüzde 1,32 gerileyerek günü 2,8552'den tamamlamıştı.

Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

Bugün Brexit ile ilgili yetkililerden gelecek açıklamaların takip edileceğini belirten analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da izleneceğini kaydediyor.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 3,00 seviyesinin kritik direnç konumunda olduğuna değinirken, 2,9500 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini, küresel piyasalardaki Brexit ile ilgili gelişmelerin yön üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.

ALTIN FİYATLARI UÇUYOR

Son günlerde üst üste düşüş trendine giren spot altının ons fiyatı dün 1.225 dolara kadar düşmüşken, bugün yeniden tırmanışa geçti. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma ihtimalinin her geçen dakika devam etmesiyle spot altın fiyatları yeniden 1.330 dolar seviyelerine kadar tırmandı.

ÇEYREK ALTIN 20 LİRA DEĞER KAZANDI

Dün 186 TL seviyelerinde satılan çeyrek altın ise Brexit kararının etkisiyle şuan itibariyle 206,68 TL'den işlem görüyor.

KAYNAK: HABERTÜRK

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.