banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Karbonmonoksit Zehirlenmesi Önlemleri Nelerdir Başkan Kuş: Merkezde Sanayiye İzin Vermeyeceğiz Yeşilova

Suriyelilere iş kapısı açıldı: 300 Bin Suriyeliye İş İmkanı!

Masaya konulacak projeye göre, ABD yüzde 30'luk gümrük vergisinden vazgeçerse, Türkiye'de kurulacak fabrikalarda çalışanların yüzde 30'u Suriyelilerden oluşacak. Bu sayede 300 bin mülteciye de iş kapısı açılacak...

İç savaş sebebiyle milyonlarca insanın mülteci duruma düştüğü Suriyelilere yönelik tekstil sektörü iş kapısı açacak. Bugün başlayacak ABD ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere hazırlanan projeyle, Türkiye'de yaşayan 300 bin kadar Suriyeli mülteci için iş sahası açılacak. ABD, Türkiye'den alacağı ürünlerin imalatında Suriyelilerin çalışması şartına uymak durumunda yüzde 30 gümrük vergisinden vazgeçecek. Merkezinde ABD'nin yer aldığı proje sayesinde Türkiye'nin ihracatının artırılması hedefleniyor.

MISIR VE ÜRDÜN’DE DE VAR

Projeye ilişkin ayrıntıları paylaşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle; AB, Orta Doğu ve Rusya'da devam eden durgunluk ve belirsizliğin etkisiyle yeni pazar arayışlarında ABD’nin ön plana çıktığını, bu pazarda ise yüzde 30’a varan gümrük vergisi nedeniyle istenen ticareti gerçekleştiremediklerini kaydetti. ABD’nin 140 milyar dolar hazır giyim ithalatı olduğunu belirten İsmail Gülle, Türkiye'nin tekstil pazarından yüzde 3.76, hazır giyimden ise yüzde 0.45 pay aldığını, Suriyelilere yönelik hazırladıkları projeyle birkaç yıl içinde bu ülkeye 2 milyar dolarlık ihracatın yakalanacağını ifade etti.

YÜKÜMLÜLÜKLER PAYLAŞMALI

Suriye’den Türkiye’ye gelen mültecilerin sayısının 3 milyonu geçtiği bu dönemde, Türkiye’nin üstlendiği ekonomik ve siyasi sorumluluğun bir kısmının başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler tarafından da paylaşılması gerektiğini ifade eden Gülle, "Önerdiğimiz İnsani Nitelikli Tercihli Bölgelerde kurulacak tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında bölge insanlarının yanı sıra Suriyeli göçmenlere de iş imkânı sağlanabilir. Örneğin her işletme çalışanlarının yüzde 30’u Suriyelilerden olabilir. 300 bin kişiye iş imkânı sağlasak, 1 milyon Suriyelinin ekmeğini kazanmasına, refah seviyesini artırmasına öncülük etmiş oluruz. ABD ve diğer ülkelerin de bu bölgede üretilen ürünleri gümrüksüz olarak ithal etmeleri halinde yatırım sayısı giderek artar" dedi. Projenin Kilis, Adana, Maraş ve Antep’te uygulanabileceğini, eğer kabul edilirse ilan edildiği yıl üretimin başlayacağını ifade eden Gülle, benzer uygulamaların Mısır, Ürdün, Afrika'dan gelen vatandaşlar için de uygulandığını söyledi.

500 bin Türk işçiye de istihdam sağlanacak

¥ 300 bin Suriyeli mültecinin çalışması, yaklaşık 1 milyon Suriyelinin yaşam şartlarını iyileştirecek.
¥ Proje hayata geçerse, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün ABD'ye ihracatı 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkacak.
¥ Projeyle ihracat artışları beraberinde en az 500 bin Türk'e de istihdam sağlanmış olacak.
¥ Suriyeli mültecilerin ana vatanlarına yakın bir bölgede istihdam imkânına kavuşması göç dalgasını azaltacak, bölge barışına katkı yapacak.
¥ Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler sanayi bölgelerinden olumlu etkilenecek.

Rusya, 1'incilikten 33'üncülüğe geriledi

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin ihracatının dün itibarıyla yüzde 3.3’lük düşüşle 29.7 milyar dolar, sektör ihracatının ise binde 3’lük düşüşle 2.3 milyar dolar olduğunu söyledi. Rusya’ya ihracatın yüzde 80 düşüşle 15.5 milyon dolara gerilediğini kaydeden Gülle, "Eskiden Rusya birinci sıradaydı, şimdi İtalya birinci. 3 ayda 110 milyon dolar ihracat yaptık. Rusya 33'üncülüğe geriledi" dedi.

Önder ÇELİK - Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.