“Yapılacak fabrika sayısı illerin nüfusuyla orantılı olmalı”
Şanlıurfa’daki işadamları, Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyareti sırasında bölge ile ilgili açıkladığı yeni paket hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Tüm Sanayici İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade ile Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan, Hükümetin “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” programı hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.
Paketin, olaylar yüzünden ekonomik açıdan büyük sıkıntılar yaşayan bölgenin kalkınması için önemli olduğunu belirten işadamları, açıklanan paket dâhilinde yapılması düşünülen fabrika sayısının illerin nüfus yoğunluğu ile orantılı yapılması gerektiğini ifade etti.
Başbakanın kabinesiyle birlikte Diyarbakır’a gitmesinin bölge için çok önemli olduğunu ifade eden Sade, Çatışmalardan dolayı mağdur olan bölge halkının mağduriyetinin giderilmesinin önemli olduğunu belirtti.
“Bu paket bölgeyi şaha kaldıracak bir gelişmedir”
Yeni paketin son 15 yıl içinde açıklanan paketler arasındaki en çok dikkat çekici paket olduğunu belirten Sade, paketin içeriğine dair şunları kaydetti:
“GAP kapsamında sulanabilir alanların arttırılması özellikle Şanlıurfa için önemli bir gelişmedir. Sulanabilir alan arttırıldığı zaman tarımda artış meydana gelir. Bununla birlikte GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da tarımsal sanayi de mesafe alacaktır. Yine kamuda insanların istihdam edilmesiyle beraber işadamlarına fabrikaların anahtar teslimi yapılması ki bu seçim vaatleri arasında vardı. Devlet arsa veriyor fabrikayı kuruyor ve içindeki teçhizatı da sıfır faizle koyuyor. Sonra da üretilen ürünü kendisi alıyor. Bu bölgeyi şaha kaldıracak bir gelişmedir.”
“Keşke yapılacak fabrikaların sayısı illerin nüfusuna göre belirlenseydi”
Paket kapsamında her ile yılda 10 fabrika yapılmasını değerlendiren Sade, “Başbakanın açıklamalarını izledik. Her ile yılda 10 fabrika yapılacağını söyledi. Ama bunu yaparken keşke bölgedeki illerin nüfusuna göre bunu programa koysaydı. Bugün baktığımız zaman Adıyaman’ın nüfusu ile Urfa’nın nüfusu bir değildir. Urfa nüfus bakımından Adıyaman’ı 5'e katlar. 10 fabrikanın hem Adıyaman’da hem de Urfa’da açılması haksız rekabete yol açar. Keşke illerdeki fabrika sayısı illerin nüfusuna göre düzenlemesi yapılsaydı. Suriye sınırında bulunan, birçok Suriyeli kardeşimizi misafir eden Şanlıurfa’ya pastadan daha fazla pay ayrılabilir.” diye konuştu.
Çözüm süreci boyunca bölgeye yapılan yatırımların sürecin sona ermesiyle geri çekildiğini belirten Sade, bundan sonraki süreçte yabancı işadamların bölgeye yatırım yapması için herkesin elinin taşın altına koyması gerektiğini kendilerinin de bu sürece katkılarını sunacaklarını söyledi.
“İslami kesimlerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi gerekir”
15 Temmuz ABD destekli darbe girişiminin ardından gerçek yüzü ortaya çıkan FETÖ’nün mağdur ettiği İslami kesimlerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade eden Sade, şöyle devam etti:
“Devlet burada devlet olduğunu göstermelidir. Madem bu kararları veren hâkim ve savcılar meslekten ihraç edilmişlerdir. O zaman bunların verdiği kararların da geçersiz olması lazımdır. Bu insanların mağdur edilmemeleri için yeniden yargı yolunun açılması gerekiyor. Adalet Bakanlığının bu konuda bir çalışma yapması gerekiyor. Biz devletten bunu bekliyoruz.”
“Hükümet, bu paketleri devam ettirmelidir”
Açıklanan paketin bölge için önemli olduğunu belirten MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan, yapılacak fabrika sayısının illerin nüfusu ile orantılı olmasını beklediklerini söyledi.
Atılan bu adımın bölgeye olumlu bir hava katacağını ifade eden Çalışkan, hükümetten bu pakete benzer yeni paketleri devam ettirmesini beklediklerini belirtti.
Bölgenin kalkınması için gerekli adımların atılması gerektiğini söyleyen Çalışkan, “Bölge ile ilgili olumsuz bir algı var. Şanlıurfa’nın bölgede ayrı bir yeri vardır. Şanlıurfa yaşanan terör olayları açısından Şırnak aynı görülüyor. Oysa Şanlıurfa huzur kentidir. İnsanlar buraya gelip kendileri bu durumu görebilirler. Bu yüzden biz yatırımcılara gelip burada fabrika açmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
“Bakanlık adına bir yetkili bölgede ikamet etmelidir”
Yaşanan sorunların yerinde tespit edilmesi için mümkünse yetkili insanların bölgede ikamet etmesini tavsiye eden Çalışkan, “Mümkünse bakan yardımcılarının ya da temsilcilerinin bölgede ikamet etmesi sorunların yerinde görülmesi açısından önemlidir. Böylece halkımızın ve sanayicilerimizin sorunlarını birinci ağızdan duymuş olacaklardır. Bizler sorunları dile getirmek için Ankara’ya gittiğimizde tüm şubeler bir araya geldiği için bazen sıra bulamıyoruz. Bazen randevu almakta zorlanıyoruz. Bu paketin bölge için önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz.” diye konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)