banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Hilvanlı çiftçiler pamuk ekimini terk ediyor

 

Hilvanlı çiftçiler, zahmetli ve riskli gördükleri pamuk üretiminden yüksek maliyet ve düşen satış fiyatı nedeniyle uzaklaşıyor. Pamuktaki yüksek maliyet ve riskleri anlatan çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor.
Hilvan çiftçilerinden Nezif Kuşuçar, pamuk ekimine verdiği emeğin karşılığını alamadığını dile getirerek, “Eskiden pamuktaki masrafların az oluşu, aldığımız verimin ve fiyatların ise makul oluşu çiftçiyi mağdur etmiyordu. Beş yıl öncesine göre Şanlıurfa bölgesi olarak yüzde 35 ekim azalmış durumda. Geçen sene pamuk toplama karşılığında işçilere verilen ücret ile ürün sahibinin ürünü sattığı fiyat neredeyse aynı düzeydeydi." ifadeleriyle satış fiyatlarındaki düşüklüğü dile getirdi.
Hilvan’daki elektrik sorununa da değinen Kuşuçar, TEDAŞ’ın elektriklerin sık sık kesilmesine karşı bir tedbir almadığını dile getiren bundan dolayı pamuk sulamasını yeterince yapamadıklarını ifade etti.
Mağduriyetini dile getiren çiftçilerden Ramazan Toprak ise, çoğu kez pamuk ekiminde zararlı çıktıklarını ama başka altenatif olmadığı için pamuk ekmek zorunda kaldıklarını söyledi. Eskiden destekleme sayesinde ayakta durduklarını şimdi ise desteklemeden aldıklarının büyük kısmını elektrik faturası olarak ödediklerini ifade etti.
Tarım Bakanlığı tarafından verilen mazot, gübre ve tohum destekleri ile ürüne verilen desteklemelerin arttırılmasını isteyen çiftçiler, pamuk satış fiyatlarının artması gerektiğini belirterek bununla ilgili düzenlemeler yapılmasını talep ettiler. (Ramazan Şefkatli - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.