banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Şanlıurfaspor Balıklıgöl

Hemoroidi olana çifte vergi şoku!


Normal şartlarda ilaçların Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 8 olarak uygulanıyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ise hiç alınmıyor.

 Fakat ne olduysa Adanalı bir ilaç ithalatçısının hemoroit tedavisinde kullanılan sprey ve jel ithal ettiğini Maliye’ye bildirmesiyle başladı. Adanalı şirket “Bu ürünler sağlık ürünü kapsamında ama biz yine de emin olamadık. Bu ürünlerin KDV’si ve ÖTV’si nedir?” diye Maliye’ye sordu.

Maliye’de şirketin bu sorusunu cevapladı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın özelgeler bölümünde yayımladı. Ancak özelgeyi okuyanlar gözlerine inanamadı. Çünkü özetle özelge ile sprey ve jel için KDV yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarılmış ve yüzde 20’de ÖTV konulmuştu.

KDV’DE JEL VE SPREY ÖNCE CİHAZ SAYILDI

 Soru üzerine Maliye, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünlerin yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olacağını belirtti. Ancak KDV açısından hemoroit spreyi ve jelinin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ‘Beşeri Tıbbi Ürün’ değil tıbbi cihaz yönetmeliği kapmasında olduğundan yola çıkılarak yüzde 18 KDV’ye tabi olacağına karar verdi.

Özelgede “Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yazılarında sprey ve jel ürünlerin Beşeri Tıbbi Ürünler kapsamında olmadığı, Tıbbi cihaz Yönetmelikleri kapsamında olduğu belirtilmiştir” denildi. Tıbbi Cihaz yönetmelikleri kapsamında değerlendirilen ürünlerin ayrıca KDV oranı yüzde 8 olan ürünleri tek tek sayan 2 sayılı listede de olmadığı vurgulandı ve “Ürünlerin ithali ve yurt içinde teslimi genel oranda (yüzde 18) KDV’ye tutulacaktır” denildi.

ÖTV İÇİN TÜY DÖKÜCÜ KREM SAYILDI

 Maliye Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) açısından ise jel ve sprey bu kez başka bir talihsizliğe uğruyor. Özelgeye cevap veren kurul sprey ve jel 33.07 ile başlayan gümrük tarife (GTİP) numarasının tıraş losyonları, deodorant ve tüy dökücü kremler ile aynı GTİP numarasından başladığından yola çıkarak ürünleri ilaç değil losyon, deodorant gibi değerlendirerek yüzde 20 ÖTV’si olduğu kanaatine vardı. Özelgede ÖTV Kanunu’na ekli (IV) sayılı listede 33.07 GTİP numarasında, “tıraş öncesi, tıraş sırasında veya tıraştan sonra kullanılan müstahzarlar, vücut deodorantları, banyo müstahzarları, tüy dökücüler ve parfümeri, deodorantların yer aldığı belirtilerek ithalatı yapılan 3307.90.00.90.19 G.T.İ.P. numarasında yer alan sprey ve jelin (IV) sayılı liste kapsamında yer aldığı ve yüzde 20 ÖTV’ye tabi olduğu ifade edildi.

 

Kaynak: Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.