banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Şanlıurfaspor Harran Üniversitesi Urfa Haberleri

Şanlıurfa'da İsot sezonu! Fiyatları nedir? İsot nasıl yapılır? isotun faydaları

Şanlıurfa'da her yıl yüzbinlerce ton kırımızı biberin çeşitli aşamalardan geçerek isot haline geliyor. peki, Şanlıurfa'da biberin fiyatı ne kadar? isot nedir? isotun faydaları nelerdir? isot nasıl yapılır? isotun tarifi nasıldır diye merak edenler için derledik. Detaylar haberimizde...

ŞANLIURFA/BALİKLİGOL.COM -  Şanlıurfa'da kimi evlerin çatı katında ve boş arazilerde kurutulmaya bırakılan biberler hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de yemeklere ayrı bir tat veriyor.

Türkiye'nin yemeklik pul biberi ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Şanlıurfa’da bazı aileler isot üretiminin ticaretini yaparken, bazı aileler ise kendi ev ihtiyacını karşılamak için isot üretiyor.

Son bahara doğru giderken Şanlıurfa'da kırmızı biber fiyatlarında da önemli düşüşler yaşanıyor. Kurban bayramına doğru hal pazarında 2 Liraya yaklaşan fiyati ile cep yapan kırımız biberin fiyatı 1.1 liraya kafar düştü.

İSOT YAPACAKLAR ELLERİNİ ÇABUK TUTSUNLAR

Şanlıurfa'da isot yapan bireysel üreticilerin ellerini çabuk tutmalarını isteyen şanlıurfa sebze meyve komisyoncuları derneği (ŞASEMKOM) başkanı Faruk Akbaş yaptığı açıklamada; "İsot sezonunun yarsını geçtik, bugün fiatlar 1.1-1.3 tl arasında,yağmura kalmak istemeyenler elini çabuk tutmalılar" dedi.

ORGANİK İSOT NASIL YAPILIR?

Yaz aylarında Urfa biberi güneş gören düz alanlarda içindeki tohumu çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılır.

En fazla üç gün bekletilebilir Birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, 2 gün toplanan biber mor, 3 gün ise siyah renğini alır.

Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir. en iyi en kaliteli biber yapımı için öncelikle öncelikle alacağımız biberin cinsine çok önem vermeliyiz.

Hakiki urfa isotu tohumuyle ekilmiş olup urfa topraklarında yetiştirilmesi gerekiyorki adına hakiki urfa isotu diyebilelim, gelelim isotun yapılışına:

tarladan topladığımız isotlar tohumundan itinayla ayrılarak elde makina değmeden parçalanıp temizlenir,temizlenen isotlar damlarda temiz bir bez üzerinde doğar ortamda kurutulur,hafif nemli olunca bezden alınıp torbalara konup hava almıyacak şekilde torbalara konulup güneş ısısıyla terletilir 23 günde bir torbalardan boşaltılıp havalandırılıp torbalar temiz yıkanıp tekrar torbalara konulur,bu işlem isotların rengini istediğimiz kıvama gelinceye kadar devam eder,isotlar istediğimiz siyahlığa gelince torbalardan boşaltılıp kurutulur.kurutulan isotlar isteyen elde tokmakla,isteyen makinada çekip kullanıma hazır hale getirilir..

isotun Faydaları
Şanlıurfa’yla özdeşleşmiş, kurutulmuş bibere yörede verilen isim isottur. Çiğ köftenin içeriği olan isot bir baharat çeşitidir ve birçok faydası vardır.

Acı kırmızıbiberde yoğun olarak bulunan alkaloit madde kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etki yaptığı belirtildi. Bunun yanında ağrı kesici, iltihap çözücü etkiye de sahip.

Ayrıca kırmızıbiberin kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere de sahip. Bilindiğinin aksine zayıflayıcı etki de gösteriyor.

ABD’de yapılan araştırmaya göre kırmızıbibere acı etkisini veren madde prostat kanseri hücrelerin ölümüne neden oluyor.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalından yapılan açıklamaya göre de Şanlıurfa isotunun yaşlanmayı önlediği belirtildi.

Bunun yanında da diğer faydalarını şöyle sıralaya biliriz; Cilde yararlı, bulaşıcı hastalıklara karşı etkili, C vitamini açısından zengin, sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.

İştah açar, idrar söktürür, kusmayı önler, ter atar. Romatizma, bademcik iltihabı, saç dökülmesi, boyun tutulması, bronşit ve soğuk algınlığını önler.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.