banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Haberleşme sağlık ve ulaşım pahalandı

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Şubat ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.544,42 TL, yoksulluk sınırı ise 4.143,70 TL olarak tespit edildi.

Yapılan araştırmaya göre Şubat ayında Ocak ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,67’lik bir artış yaşandı. Şubat ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 29,18 artışla kuru soğan, yüzde 20,29 artışla salatalık, yüzde 19,57 artışla limon, yüzde 18,83 artışla mandalina, yüzde 13,69 artışla sarımsak, yüzde 10,92 artışla nar; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 31,94 azalışla domates, yüzde 26,93 azalışla karnabahar, yüzde 14,73 azalışla ıspanak, yüzde 11,46 azalışla kabak, yüzde 11,17 azalışla patlıcan madde fiyatlarında yaşandı.

Aydınlanma madde fiyatında ise Ocak ayına göre Şubat ayında herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Giyim fiyatlarında düşüş yaşandı

Şubat ayında Ocak ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 4,9’luk bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,95 artışla iç çamaşırı, yüzde 1,65 artışla giysi tamir ücretleri, yüzde 1,42 artışla pamuklu kumaş madde fiyatları olurken; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 13,62 azalışla kadın çizmesi, yüzde 12,79 azalışla çocuk botu, yüzde 12,61 azalışla kadın botu, yüzde 12,38 azalışla kadın kabanı, yüzde 11,95 azalışla elbise madde fiyatlarında gözlemlendi.

Haberleşme, sağlık ve ulaşım pahalandı

Şubat ayında Ocak ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,43’lük bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 5,45 artışla telefon onarımı madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Ocak ayına göre yüzde 1,84 azalışla telefon ekipmanları, yüzde 0,14 azalışla telefon yedek parçaları madde fiyatında değişim tespit edildi.

Şubat ayında Ocak ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,36’lık bir düşüş gözlenirken; Şubat ayında Ocak ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,53’lük bir artış oldu.

Şubat ayında Ocak ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,94’lük bir artış olarak gözlenirken, ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,59’luk bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 13,34 artışla banliyö tren ücreti, yüzde 9,02 artışla vapur ücreti şehir hatları fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 4,08 azalışla LPG dolum ücreti, yüzde 3,33 azalışla benzinmadde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,58’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,19 artışla sabun, yüzde 2,02 artışla erkek berberimadde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,36 azalışla bebek bezi, yüzde 0,69 azalışla tuvalet kağıdı fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Eğitim-kültür pahalandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,59’luk bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Ocak ayına göre değişimin yüzde 14,82 artışla tablet, yüzde 12,84 artışla gazeteler madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde yüzde 8,19 azalışla Umreye gidiş ücreti, yüzde 6,34 azalışla spor müsabakalarına giriş ücreti (futbol) madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,99’luk bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Ocak ayına göre en göze çarpan yüzde 2,22 artışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta, yüzde 1,43 artışla badana ve boya malzemeleri madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.